Biciklističke staze Regija Središnja Hrvatska

Aktivan zeleni odmor iz snova, uz čarobne brežuljke, kultiviran krajolik, ugodne šume i ljekovite vode

U središnjoj su Hrvatskoj bicikli tradicija i vrlo popularno prijevozno sredstvo još od druge polovine 19. stoljeća, baš zato što je to područje i ruralno i tradicionalno poljoprivredno, ali i industrijsko, stoga su i bicikli u njega stigli kao prva prijevozna sredstva između gradova i sela, ali i iz istraživačkih pobuda za upoznavanje krajolika.Krajolik je tu pretežito nizinski, s nekoliko planina i gora, ispresijecan najdužim rijekama Hrvatske i njihovim pitomim dolinama.
Međimurje

Povoljna konfiguracija terena i prometna mreža lokalnih, slabije prometnih cesta i riječnih nasipa za vožnju biciklom pridonose ubrzanom razvoju cikloturizma te regije.

Nakon ugodnog, aktivnog dana na biciklu nudi se predah u jednima od ljekovitih toplica s prirodnim termalno-mineralnim izvorima ili opušteno uživanje u jednom od slikovitih sela uz ukusnu kulinarsku ponudu kraja i srdačnog domaćina. Vinorodni bregovi, stara sela i tradicijske riječne skele na Savi, Muri i Dravi samo su neka od skrivenih blaga tog prostora!

Regija objedinjuje sedam županija, a svaka je od njih na svoj način biciklistički odgojena u smislu dugogodišnje tradicije te sve više i biciklistički razvijena i otvorena za cikloturizam.

Međimurje u najsjeverozapadnijem kutu Hrvatske pravi je biciklistički raj kontinenta sa mnogo dobro osmišljenih biciklističkih ruta, ali i biciklističkom infrastrukturom na cestama za sigurnu vožnju.
Trakošćan

Uz rijeke Muru i Dravu protežu se dionice međunarodnih biciklističkih ruta uz te dvije rijeke – Murska i Dravska ruta, koje u Međimurje dolaze iz susjednih zemalja Italije, Austrije, Slovenije i Mađarske.

Uz njih, na Goričanu u Hrvatsku ulazi i EuroVelo 13 – Ruta Željezne zavjese, koja vodi prema Legradu, ušću rijeke Mure u rijeku Dravu i dalje kroz Podravinu prema Slavoniji i Baranji, a cijelo je područje 2012. proglašen UNESCO-ovim prekograničnim rezervatom biosfere Mura – Drava – Dunav . Najatraktivnije tri kružne rute koje cjelovito pokrivaju gotovo cijeli prostor Međimurja jesu: Steinerova ruta (41,8 km) iz Donjeg Kraljevca, rodnog mjesta velikog znanstvenika, antropozofa, oca organsko-biološkodinamičke poljoprivrede dr. Rudolfa Steinera, zatim Eko Mura (53,7 km) od Termi Sveti Martin do najljepših dijelova toka rijeke Mure i tradicijskih skela i Pušipelova ruta (53,9 km), nešto zahtjevnija s više uspona s obzirom na to da vodi od Čakovca preko Štrigove brežuljcima slikovite Međimurske vinske ceste.
Stari grad Varaždin

Središte Varaždinske županije jest barokni grad Varaždin, poznat i kao grad koji voli bicikle i kao grad koji od 1897. njeguje biciklizam kroz Biciklističko društvo Sloga.

Taj grad uz Dravu bio je glavni grad Hrvatske 1767. do 1776. Za vožnju biciklom ima Dravsku park-šumu i Varaždinsko jezero, a najpoznatija biciklistička ruta jest kružna Toplička ruta (45 km), koja vodi kroz Varaždinske Toplice i preko vinorodnih brežuljaka s najljepšim pogledima na grad Špancirfesta i mnogobrojne crkvene tornjeve povijesne gradske jezgre. Zanimljive su i biciklističke rute obližnje Lepoglave – grada čipke, koje kroz pitoreskne zagorske brežuljke i sela kružno vode do zaštićene prirode Ravne gore s Filićevim planinarskim domom (37,2 km i 780 m ukupnog uspona) i do dvoraca Klenovnik i Trakošćan (31,5 km, 1120 m ukupnog uspona).U Varaždinskoj županiji biciklistički je jako zanimljiva i okolica Novog Marofa s lijepom kružnom rutom (31 km i ukupnim usponom 330 m) preko planine Ivanščice na prijevoju Podrute gdje je planina „najtanja i najmanjaˮ.
Međimurje

Zahvaljujući cjelovitom cikloturističkom projektu ZagorjeBike, susjedna Krapinsko-zagorska županija brendirana je kao prava bajka na biciklu, s ukupno 21 biciklističkom rutom na četiri kvalitetne karte s opisima ruta te mobilnom aplikacijom ZagorjeBike s GPX tragovima svih ruta.

Ruta Dva izvora i Tragom termalnih izvora (38 km) kružno povezuje Tuheljske i Krapinske Toplice, a ruta Put Klanjca i dolinom Sutle (41 km) vodi od Klanjca lijepim grebenskim cestama pograničnog dijela sa susjednom Slovenijom i Zagrebačkom županijom. Rutom Putovima Seljačke bune (36 km) moguće je obići hodočasničko mjesto Mariju Bistricu i povijesno važnu Gornju Stubicu s dvorcem i muzejom Seljačkoj buni, a rutom Bregima, dolinama i vidikovcima sjeveroistočnog Zagorja (42 km) iz Konjščine se kreće prema južnim obroncima Ivanščice, lokalitetu pada Hrašćinskog meteorita i prema slikovitom vidikovcu s vinarijom Vinski vrh.
Koprivnica

Koprivničko-križevačka županija ima hrvatski grad bicikla, Koprivnicu s jedinstvenim Muzejom bicikla na otvorenom pod nazivom Od Leonarda da Vincija do danas.

Grad ima i sustav javnih bicikala BicKO, koji uključuje klasične i električne bicikle. Online karta biciklističkih ruta Bicycle Oasis Map nudi tri biciklističke rute: Dravsku rutu od Legrada do Pitomače; EuroVelo 13 od graničnog prijelaza Letenye/Goričan do Budakovca sjeveroistočno od Virovitice i Regionalnu rutu R3 Koprivnica – Hlebine – Torčec – Legrad – Koprivnica (kružno 61 km po ravnom terenu) te lokalne rekreativne staze.Grad Križevci nudi kartu s 10 biciklističkih ruta: BOP – Biciklom oko Prigorja (sedam ruta), BOK – Biciklom oko Kalnika i KUB brdsko biciklističke (dvije rute). Posebno je lijepa i gotovo izuzeta od motoriziranih vozila, označena, kružna ruta BOK – Biciklom oko Kalnika, zaštićenim područjem prirode planine Kalnik s jedinstvenim vidicima na potkalnička sela. Ruta je dugačka 25 km, više za MTB, trekking i e-MTB bicikle s obzirom na to da je pola po asfaltu, a pola po šumskom makadamu sa mnogo strmih uspona i spustova.
Daruvar

Još jedna međunarodna biciklistička ruta od mađarskog jezera Balatona do Parka prirode Lonjsko polje jest Bilodravski biciklistički trokut od Pitomače preko Bilogore do Bjelovara i natrag do Đurđevca i u Pitomaču.

Ruta je kružna, dužine 120 km te vrlo zanimljiva s obzirom na to da dva puta prelazi nadasve slikovitu Bilogoru, s nekoliko makadamskih dionica te vodi slabije prometnim, slikovitim cestama.

Bjelovarsko-bilogorska županija ima atraktivno „biciklističko sjedište” u tri grada: gradu sajmišta i sira podno Bilogore – Bjelovaru, gradu piva i toplica podno sjeverozapadnih obronaka Papuka – Daruvaru i gradu milijuna lampica i čarolije svjetla podno sjeverozapadnih obronaka Moslavačke gore – Čazmi. Na najnižoj, ali najprostranijoj gori Hrvatske atrakcija sela Maglenča na Bilogori jest Romska kuća, prvi i jedini muzej tog tipa u Europi. Autohtoni hrvatski Romi Lovari najstarija su od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj. Kružna 25 km dugačka ruta iz Bjelovara vodi lokalnim asfaltnim cestama do Velikog Trojstva i Maglenče. Iz Daruvara s Daruvarskim toplicama može se kružnom rutom (32 km) do najstarijeg ribnjačarstva u Hrvatskoj u Končanici, naselju gdje je češka nacionalna manjina većinska jer je Daruvar s okolicom administrativno i kulturno središte Čeha u Hrvatskoj. Čazma ima tri lijepe biciklističke rute, a najljepša je priroda kojom se prolazi na označenoj, kružnoj ruti Oko čazmanskog Kaptola (36 km), sve do ušća Glogovnice u Česmu.
Sisak

Sisak je središte Sisačko-moslavačke županije i grad na dva ušća rijeka, Odre u Kupu i Kupe u Savu, na čijem je ušću monumentalni Stari grad Sisak, ujedno posjeta vrijedan Gradski muzej.

Do Siska je lako doći biciklom na vlak iz Zagreba, a ima i NextBike Sisak na dvjema lokacijama na desnoj obali Kupe. Grad krasi iznimno lijepa i bogata kulturna i industrijska baština s obzirom na to da je bio važno industrijsko središte Hrvatske 20. stoljeća i važna luka riječnog prometa na Savi.
Lonjsko polje
Lonjsko polje

Uz riječnu idilu najljepše je biciklom krenuti u srce Parka prirode Lonjsko polje – označenom Savskom rutom sve do Novske, linijski 82 km i natrag do Siska ili Zagreba biciklom na vlak.

Užitak boravka na posljednjem području Europe na kojem je očuvana tradicijska ispaša stoke i jedinstvena, tradicijska gradnja u drvu u selu Krapje, posjet Europskom selu roda Čigoču i noćenje na seoskom turizmu doživljaji su Lonjskog polja koje ne smijete propustiti.
Više informacija
Međimurje

Na ušću Petrinjčice u Kupu leži grad Petrinja s četirima lijepim cikloturističkim rutama – Zelena dolina (kružno 41,5 km), Kotar šuma (kružno 34 km), Obalama rijeka (kružno 27,2 km) i Ruta kestena (kružna 22 km).

Obližnje Top Terme Topusko idealno su odredište za odmor i opuštanje u termomineralnoj vodi nakon vožnje. U Topuskom je u ponudi pet biciklističkih ruta atraktivnom prirodom doline rijeke Gline te prema Petrovoj gori u susjednom Vojniću. Sa sjeverne Banovine zgodan je izlet do južne granice Hrvatske – rijeke Une. Najljepši vidikovci na rijeku iznad Hrvatske Kostajnice – grada kestena i vrela dva su brda, Djed i Čukur, do kojih vodi lokalna biciklistička ruta.

U Zagrebačkoj županiji atraktivne su biciklističke rute uz rijeku Savu koja obilježava to područje. Posebna su zanimljivost danas već rijetke tradicijske riječne skele pokretane snagom vode. Na rijeci Savi postoje čak tri: Medsave – Zaprešić, Oborovo – Vrbovo Posavsko i Desni – Lijevi Dubrovčak. U cikloturističkoj je ponudi 13 biciklističkih karata Zagrebačke županije i mobilna aplikacija ZG BIKE s pet ruta: Žumberak – Ruta slapova (linijska, 48 km), Savska ruta (linijska, duža 87,6 km i kraća 16,7 km), Ruta ptica i kornjača (linijska, 30 km), Ruta mostova i skela (linijska, 40,8 km) i Zagrebačka ruta (kružna, Zagreb – Velika Gorica, 41 km). Za vožnju biciklom atraktivne su još i brežuljkaste ceste Vukomeričkih gorica kroz Kravarsko, Pokupsko i Pisarovinu kojima se obilazi devet drvenih, baroknih kapela (kružno ruta iz Pisarovine, 60 km) te Plešivičkom vinskom cestom (kružno iz Jastrebarskog, 23 km).
Samobor

Za kraj, povijesna crtica o tradiciji bicikla u regiji Središnja Hrvatska.

Već 1887. trojica maturanta iz Zagreba − Erik Alexander, Mirko Bothe i Mirko Kleščić − putovali su od Zagreba do Trsta (preko Karlovca, Delnica i Rijeke, a u povratku kroz Ljubljanu i Krško) na velocipedima, biciklima specifična atraktivna izgleda s velikim prednjim kotačem. Putovanje velocipedima do Trsta i natrag trajalo je mjesec dana i bilo je prava avantura! Originalni velociped s opisane biciklističke avanture s kraja 19. stoljeća, vlasnika Mirka Kleščića iz Samobora, i danas se čuva u Samoborskom muzeju. Potražite ga, baš kao i kartu sedam novih biciklističkih ruta u cikloturističkoj ponudi grada Samobora.

Bicikl je najbolji način doživljaja slikovitog te prirodno i kulturno-povijesno raznolikog ambijenta te regije, a ideja kamo krenuti na biciklistički izlet ili turu zasigurno neće nedostajati!

linkovi ruta:

Biciklističke rute Međimurske županije

Mura – Drava biciklističke rute

Sustav javnih bicikala grada Čakovca – Štromček

Biciklističke rute Varaždinske županije

Biciklističke rute Lepoglave

Biciklističke rute ZagorjeBike

Biciklističke rute Marije Bistrice

Biciklističke rute Koprivničko-križevačke županije

Biciklističke rute Koprivnice s okolicom

Sustav javnih bicikala BicKO

Biciklističke rute Križevci i KUB

Biciklističke rute Bjelovarsko-bilogorske županije

Biciklističke rute Bilogora-Bjelovar

Romska kuća u Maglenči, Bilogora

Turizam Daruvar – Papuk i Daruvarske Toplice

Biciklističke rute Čazma (karta)

Biciklističke rute Sisačko-moslavačke županije

Park prirode Lonjsko polje (najam bicikala)

Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje

Biciklističke rute Petrinje

Biciklističke rute – upoznajmo biciklom Topusko i okolicu

Biciklistička ruta Hrvatska Kostajnica

Biciklističke karte Zagrebačke županije i aplikacije ZG BIKE

Biciklističke rute Samobora i okolice

Biciklističke rute Ivanić-Grada i okolice

Najam električnih bicikala u Jastrebarskom

Izvor:

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-sredisnja-hrvatska

Verified by MonsterInsights