Biciklističke staze Regija Slavonija i Baranja

Biciklistički san između žitnih polja i idiličnih rijeka kombinacijom ravnice, rita, brežuljaka i slikovitih mjesta

Slikovita sela koja se prožimaju s prostranstvima obrađenih polja i zelenim vinorodnim brežuljcima obilježje su Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, baš kao i narodni plesovi – kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene ženske narodne nošnje i osebujno ukrašeni, vuneni kaputi – reklje ili špenzle, koji potječu od slavonske vojne graničarske uniforme s početka 18. stoljeća, čizme i neizostavni slavonski (šokački) šešir ukrasi su muške narodne nošnje.
Osijek

Regija objedinjuje pet županija, a tu je i pet gradskih centara: Osijek, Vukovar, Slavonski Brod, Požega i Virovitica.

Dva grada čuvaju najveća fortifikacijska zdanja kontinentale Hrvatske – barokne utvrde na samoj obali rijeka; Slavonski Brod onu na Savi –Tvrđavu Brod, a Osijek onu na Dravi – osječku Tvrđu.

Biciklistički gledano, Osijek je slavonski grad bicikla u kojem se osjećate kao „kralj na bicikluˮ jer ima najviše kilometara biciklističkih staza te ga je zaista najbolje upoznati biciklom. Grad je to skladno povezane barokne urbane jezgre i vojne utvrde s početka 18. stoljeća koja mu daje poseban šarm. Osječka promenada uz Dravu u cijelosti je biciklistička staza. Njom se može sve do skele „Kompaˮ na Dravi, pa preko rijeke do Zoološkog vrta te natrag jednim od dvaju mostova uživajući u najljepšim pogledima na grad.
Park prirode Kopački rit

Nadomak Osijeka nalazi se Park prirode Kopački rit, jedna od najvećih poplavno-močvarnih nizina u Europi.

Atraktivnim parkom najljepše je provesti se biciklom u istraživanju brojnih kanala i jezera prepunih ptičjeg svijeta po kojemu je nadaleko poznat i među najvećim atrakcijama UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav . Nasipom uz kanal koji spaja jezero Veliki Sakadaš i rijeku Dravu moguće je trekking ili brdskim biciklom relativno kvalitetnim makadamom kružno povezati Park prirode i grad Osijek.

Budući da se u u Kopačevu može prenoćiti u kampu ili seoskom turizmu, a uCentru za posjetitelje Parka prirode mogu se unajmiti bicikli, riječnim nasipima i cestama zgodno je krenuti na izlet do šume i perivoja dvorca Tikveš (11,5 km) ili još malo dalje (otprilike 6 km) do Kuće u prirodi Zlatna Greda s hostelom i restoranom te adrenalinskim parkom. Odatle iz Osijeka vodi i Međunarodna biciklistička ruta Panonski put mira do Sombora, dugačka 75 km.
Banska kosa, Baranja

Ljepotu Baranje čine i vrhunska vina s osunčanih pozicija Banske kose.

Radi pogleda na more zelenih vinograda obvezan je uspon biciklom iz Karanca na najviši vrh Kamenjak (244 m), dokslikoviti vinogradi ostavljaju bez daha! U obližnjem Belom Manastiru vrijedi posjetiti Etnološki centar baranjske baštine koji predastavlja materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu etničkih skupina na prostoru Baranje od kraja 19. do polovine 20 stoljeća te koji je najbolja je polazna točka prije posjeta lijepim i očuvanim selima u zagrljaju vinorodne Banske kose.
Vukovar

Slavonijom i Baranjom prolazi hrvatska dionica EuroVelo 6 – Dunavske biciklističke rute.

Dugačka je 138 kilometara. Ulazi na graničnom prijelazu Duboševica u Baranji, a izlazi na graničnom prijelazu u Iloku. Posebno je zanimljiva i vrijedna posjeta s obzirom na to da prolazi slikovitim područjem Baranje s Parkom prirode Kopački rit i biciklističkim gradom Osijekom, ušćem Drave u Dunav u Aljmašu, erdutskim vinogorjem te posebno vrijednim i lijepim EDEN destinacijama kulturnog turizma Vukovarom – Vučedolom – Ilokom.

U Vukovaru, na obali Dunava nalazi se dvorac Eltz, jedno od najznačajnijih djela barokno- klasicističke arhitekture kontinentalne Hrvatske iz polovine 18. stoljeća. Uz njega, u Vukovaru je i najljepši muzejski postav o jednoj nedovoljno poznatoj, a nadasve vrijednoj svjetskoj kulturi mlađega bakrenog doba (3. tisućljeće pr. Kr.) nazvanojVučedolskom kulturom. U obližnjimVinkovcima biciklom se može provesti po tri biciklističke rute – Plava ruta Borinci (19 km), crvena Bosut (15 km) i žuta Sopot (21 km) opisane i prikazane na karti dostupnoj u turističkom uredu.
Bosut

Za idiličnu vožnju uz rijeku zgodno je krenuti prateći žutu rutu s Bosutskog mosta u središtu grada i proći 3 km dugom šetnicom uz rijeku Bosut, svakako uz Krnjaš s rodnom kućom pisca Ivana Kozarca, koja pruža doživljaj života grada s početka 20. stoljeća te dalje do izletišta Sopot s arheološkim lokalitetom.

Biciklistička staza vodi dalje do Rokovaca, gdje se možete okrijepiti i predahnuti uz Bosut te vratiti istim putem uz obalu Bosuta (otprilike 14 km). Iz Vinkovaca također vodi i označena kružna Srijemska biciklistička ruta (98 km), asfaltim cestama kroz Rokovce, Cernu, Gradište, Županju (na Savi), Bošnjake, Vrbanju, Otok, Privlaku i Mirkovce. Ruta prolazi atraktivnim prostorom omeđenim Savom, gdje sedam rijeka napaja Spačvu, jednu od najvećih, cjelovitih hrastovih šuma Europe.
Đakovo

U Đakovu su poznate Državna ergela Đakovo s 510 godina tradicije rada i 210 godina uzgoja lipicanaca te Đakovačka katedrala svetog Petra u neoromaničkom stilu iz polovine 19. stoljeća. Za ljubitelje brdsko biciklističkih vožnji treba izaći iz grada do obližnjegjezera Borovik oko kojeg je označena kružna MTB ruta Borovik – Vuka (29 km) većinom po makadamu.

Ako se krene zapadnije u Bike & Wine Požeško-slavonsku županiju, iz barokne jezgre grada Požege, odmah uz rijeku Orljavu kružno se može rutom dužine 39 km cestom prema Parku prirode Papuk. Riječ je o velikoj prirodnoj vrijednosti i ljepoti tih prostora, jedinoj planini ravne Slavonije (Ivačka glava, 954 m) i geoparku u Hrvatskoj na UNESCO-ovu popisu Global Geopark . Centar za posjetitelje s Trgom geoparkova svijeta i kamp Duboka nalaze se u Velikoj, ujedno i zgodnom polazištu za izlete do Park-šume Jankovac s poučnom Grofovom stazom (2,3 km).

Iz Velike je zgodno planirati posjet susjednom vinskom gradu Kutjevu, gradu graševine s dvorcem i vinskim podrumima s početka 18. stoljeća. Biciklistička ruta graševine (18 km) kružno vodi asfaltom i makadamom kroz same vinograde te je sjajna prilika za nezaboravne poglede s južnih, vinorodnih obronaka Papuka i vožnju uz vinograde poznatih vinograda i vinara Krauthaker, Enjingi i Sontacchi.
Pakrac

U Slavonskom Brodu obvezno mjesto posjeta jest monumentalna brodska tvrđava, najveći spomenik kontinentalne Hrvatske s jedinstvenim Muzejom tambura.

Potom se s glavnog trga – Korza vrijedi provesti uz rijeku Savu i Splavarsku ulicu te krenuti kružnom rutom (48 km) asfaltnim cestama kroz Trnjanske Kute do Oprisavaca i seoskog turizma Kuća dida Tunje gdje je i poplavni pašnjak, zaštićeni krajolik Gajna na kojem slobodno pase stoka.Povratak do grada kroz slikovita i uredna posavska sela Klakar, Donju i Gornju Bebrinu pruža još dodatne užitke u lijepoj i drukčijoj Slavoniji kraj Save!

A mjesto gdje posavska ravnica prelazi u šumovite južne obronke Psunja jest grad Nova Gradiška s okolicom. Kružnom biciklističkom rutom Franjo Belar – Dida (19 km) preko vinorodnog brda Slavča, ujedno i lijepog vidikovca na Posavinu, spušta se uCernik s velebnim franjevačkim samostanom i crkvomsv. Petra. Nadalje, upoznaju se Giletinci i Cernička Šagovina, slikovita sela podno Psunja i kružno se šumskom, makadamskom cestom ugodno spušta do Mašića i vraća u grad.

Za brdsko biciklističke (MTB) vožnje privlačan je i Planinarski dom Omanovac iznad Pakraca na planini Psunj do kojeg se može prisupiti i cestom. Izuzetan je vidikovac na cijeli pakračko-lipički kraj i dolinu rijeke Pakre sa svojih 655 metara nadmorske visine. Nedaleko doma sagrađen je Bike Park Psunj i XC staza Kuna dužine otprilike 10 km.
Lipik

Cijela destinacija Lipik i Pakrac pokrivena je Stazom lipicanaca i kune.

Staza se sastoji od 98 km markiranih putova označenih putokazima, infotablama i kartama. Povezuje različite destinacije, pružajući iskustvo za šetače, bicikliste i jahače, uz mnogo dobro opremljenih odmorišta.
Orahovica

Destinaciju Virovitičko-podravska županija u biciklističkom smislu obilježava rijeka Drava sa zaštićenim krajolikom Križnica nedaleko Pitomače.

S druge strane, osim riječne doline, biciklistički su privlačni i brežuljkasti tereni s mjestima podno sjevernih obronaka Parka prirode Papuk – Orahovica, Slatinski Drenovac, Čačinci, Voćin i Slatina te mjesta podno pitome i vinorodne Bilogore – Špišić Bukovica, Vukosavljevica, Turnašica, Velika Črešnjevica i Grabovnica.

Logistički gledano, za cikloturiste važne točke u prostoru jesu EDEN destinacija hotel, ergela, farma Višnjica u istoimenom selu na prostoru nekadašnje slavonske pustare, hotel baština Kurija Janković u Kapela Dvoru nedaleko Virovitice, ujedno i biciklistički infocentar županije i hostel, informativno-edukativni centar Dravska priča u Noskovačkoj Dubravi. Dravsku idilu najbolje se može doživjeti na Križnici, malom poluotoku na Dravi gdje rijeka najviše meandrira tik uz mađarsku granicu, a za vožnju je miran i lijep cijeli potez po Dravskoj ruti i EuroVelo 13 iz Pitomače s Križnicom do Kapela Dvora i Lukača te dalje kroz Budakovac, Kapince i Sopje do Noskovačke Dubrave i Čađavicu. Vožnja mirnim cestama idiličnog krajolika uz Dravu i mnoge mrtvice zaista se može nazvati pravom dravskom bajkom!

Linkovi ruta:

Turistička zajednica Grada Vukovara

Biciklističke rute Osječko-baranjske županije

Biciklom kroz grad Osijek i okolicu

Park prirode Kopački rit
Biciklističko izletište, hostel: Kuća u prirodi Zlatna Greda
Biciklistička ruta Panonski put mira Osijek – Sombor
Muzej Slavonije, Osijek
Muzej Vučedolske kulture, Vukovar
Muzej grada Vukovara, dvorac Eltz, Vukovar
Rodna kuća pisca Ivana Kozarca, Vinkovci
Muzej grada Iloka, dvorac Odescalchi, Ilok
Javni bicikli grada Slavonskog Broda
Biciklističke rute Vinkovci
Šumarski muzej Bošnjaci (u srcu šume Spačva)
Biciklističke rute Požeško-slavonske županije
Aureus Mons, biciklističke i pješačke staze Požege
Stazama lipicanaca i kune, Lipik
Državna ergela Đakovo
Državna ergela Lipik
Biciklističke rute Virovitičko-podravske županije
Biciklistički info centar VPŽ u Kuriji Janković
Pustara, ergela i hotel Višnjica (EDEN destinacija)

Izvor:

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-slavonija-i-baranja