VODIČ ZA KUPNJU GRADSKI BICKLI

Gradski bicikli su, kako im i samo ime govori, dizajnirani da služe osobnom gradskom prijevozu. U vremenima prometnih preopterećenja i znatnih dnevnih gubitaka vremena u prijevozne svrhe, bicikl je rješenje za uštede u vremenu, novcu, ali i poboljšanju zdravlja i psihičkog stanja građana.

Specifičnost biciklala za grad prepoznaje se u praktičnosti ostvarenu kroz potrebnu opremu, počevši od osvjetljenja, preko blatobrana pa do nosača tereta ili nogara potrebnih u tenucima mirovanja bicikla. To su modeli bicikala koji trebaju pružiti najveću sigurnost koja je nužna u prometu i suživotu sa automobilima i pješacima.

Kakav gradski bicikl vam odgovara?

Trend u uzemljama Europe je kupnja tzv. mix okvira, odnosno bicikla koji imaju okvir podesan za upotrebu podjednako ženama kao i muškarcima, a razloga ima više: opterećenja bicikla u gradskoj vožnji su manja nego u sportu pa čvrstoća dobivena horizontalnom cijevi nije nužna, a mix okvir pruža znatno veći komfor pri rukovanju biciklom. Također, takav okvir omogućuje upotrebu bicikla svim članovima obitelji, što može povećati iskorištenje bicikla kroz tjedan.

Veličina bicikla

Poštivanje striktnih pravila o potrebnoj veličini okvira u kategoriji gradskih bicikala je znatno pojednostavljeno u odnosu na sportske bicikle.  Slobodno zanemarite brojke i rukovodite se osjećajem ugode i dobrom pozicijom. Na koncu, to su bicikli koji često nemaju samo jednog vozača, pa je kompromis u podnošljivim granicama normala. Malo upozorenje za retro bicikle odnosi se na dio modela koji imaju ženske okvire: često su manji od modernih okvira pa bi snalaženje većeg muškarca na ženskom retro modelu moglo biti podnošljivo samo za kraće vožnje.

Materijali

Poslovična upotreba aluminija za izradu okvira bicikla je idealna. Mala težina, dobre vozne osobine i dugovječnost važne su u svakom vidu korištenja bicikla pa i na city modelima.  Uz to, aluminijske cijevi zbog svoje krutosti bolje podnose mix okvire, a današnja tehnologija omogućuje da im se profili dotjeraju do velike nosivosti i trajnosti.

Čelični okviri imaju povećanu udobnost po cijenu težine, ali sveprisutan trend retro dizajna u čeliku nalazi veliku privlačnost pa takvih modela ima u velikom izboru.

Karbon u ovoj kategoriji nema uporište niti za taj materijal visoke tehnologije ima razloga.

Kroj okvira

Tradicionalna podjela na ženske i muške okvire u grupi gradskih bicikala je najvidljivija. Izbor je osobna stvar i tehnički gledano, prednosti i mane su samo teoretske. Činjenica je da je već spomenuti trend retro dizajna vezan uglavnom za ženske okvire, pa su takvi modeli izuzetno privlačni i rado korišteni. Spomenuti mix okviri su inačica tradicionalnog ženskog okvira a nude izvrsnu iskoristivost i praktičnost pa je naša preporuka za kupnju gradskog bicikla.

Gradski bicikli su, u odnosu na rekreativne i sportske modele kraći i pružaju vozačima uspravniji položaj tijela i bolju vidljivost, a volani toj poziciji još dodatno pomažu jer su često ergonomskog oblika sa približenim rukohvatima. Oni su u pravilu podesivi i po visini što ih najčešće isto razlikuje od sportskih volana. Kutevi vilice su polegnutiji kako bi vožnja bila mirnija, a kut cijevi sjedala je strmiji da bi se skratio razmak između volana i sjedala. Obzirom na uspravni položaj tijela pri pedaliranju, sjedala na gradskim bicikoima su šira, izdašnije podstavljena i mekša jer nose pretežni dio težine vozača.

Oprema

Osvjetljenje

Oprema tipično dobro opremljenog gradskog bicikla je opširna: nužno osvjetljenje najbolje je ako je izvor stuje u prednjoj glavčini koja proizvodi struju tokom vožnje. Iako nešto skuplja varijanta, isplatiti će se u smislu najstabilnijeg izvora struje za lampe, a nevažno otežanje bicikla je mala cijena za sigurnost koju nam daje. Uz dinamo –glavčinu nema potrebe za izmjenama baterija kako nebismo ostali u mraku u prometu. Baterijske lampe imaju svojih prednosti, jedna od njih je znatno manja cijena i mogućnost da se lampom poslužite kao priručnim svjetlom po potrebi. Baterijske lampe daju snažno bijelo svijetlo, pa što se tiče kvalitete osvjetljenja, razlike nema.

Nosač tereta

Važna stvar u pogledu praktičnosti gradskog bicikla su nosači tereta. Često omalovaženi, oni mogu biti ogromno olakšanje jer nema potrebe za torbama preko ramena, ruksacima ili vrećicama na volanu. Treba znati da dobar nosač nosi u vožnji terete veće od desetak kilograma koje vi kao vozač uopće ne osjećate. Oni mogu biti stabilna podloga za košare ili bisage u kojima je teret siguran od gubljenja, kiše, pogleda džepara, a izvrsne su za prijenos lokota u toku vožnja.

Nogar

Nogar je praktičan dodatak koji olakšava trenutke prije i poslije vožnje, a često je potreban i kao parkirna pomoć. Modeli koji se montiraju na stražnju vilicu dati će bolji oslonac biciklima koji nose neki teret, ako to nije praksa, onda su podjednako stabilni kao i oni centralno montirani. Za vozače koji planiraju prijevoz velikih i teških tereta preporučili bismo stabilni dvostruki nogar uz kojeg je bicikl u mirovanju potpuno siguran koliko god bio opterećen.

Blatobrani

Biti na biciklu u gradu podrazumijeva da ćete ga voziti u odjeći koja mora ostati bez tragova vožnje. Da biste to uspjeli trebate se zaštititi od vode s ceste, prašine ili kiše koju bi kotači podigli po vama. Blatobrani trebaju pokrivati kotače u punoj širini i što više po opsegu kotača kako bi zadatak obavili uspješno.

Komponente prijenosa

Uglavnom blažih zahtjeva prema brzini i performansama prijenosa, gradski bicikli često raspolažu opsežnim prijenosnim omjerima sa komponentama umjerene klase. Naprezanja u gradskoj vožnji nisu ni blizu onima u sportu pa najčešće nije potrebno investirati u bicikle sa skupim komponentama osmišljenim za sportku upotebu. Jedno od najboljih rješenja je mjenjač integriran u stražnju glavčinu i zbog toga što je tako najjednostavnije zaštititi lanac kako bi hlače ostale čiste.

Kočnice

Uvijek važne komponente su kočnice, ali obzirom na brzine koje su u gradovima manje od onih na vanjskim cestama, odnosno u sportu, većina kočnica će bez zamjerki i tegoba obavljati zadatak usporenja i zaustavljanja bicikla, bez obzira na opterećenje. Klasične V kočnice stoga su odlično rješenje, a disk kočnice su dodatak komforu i sigurnosti tokom kišnih dana, kada diskovi iskazuju suštinsku razliku u kvaliteti kočenja.

Bikezone

Enjoy the ride. Za sve nedoumice i upite pri kupnji bicikla, nam se javite ili nas posjetite.

Imate pitanja?

Nazovite / pošaljite mail

J. Dalmatinca 19, Vinkovci
32100  HR

Tel/fax E-mail

© 2004 - 2023 Bike zone VK, HR