Što je električni bicikl?

Električni bicikli (poznati i kao e-bicikli i električni pomoćni bicikli) povećavaju snagu okretanja pedala zahvaljujući sustavu električnog pogona. Postoji mnogo različitih vrsta e-bicikala, ali svi oni koriste električni motor i bateriju kako bi vam pomogli da napajate svoj bicikl. Većina ima daljinski upravljač ili upravljač koji vam omogućuje odabir količine energije koju sustav pruža te uključivanje i isključivanje sustava.

1. Rama bicikla

Baš kao i tradicionalni bicikli, svi e-bicikli počinju s osnovnim okvirom bicikla sa sličnim značajkama i funkcijama kao i njihovi partneri bez pogona. Okviri e-bicikala obično su dizajnirani malo drugačije od okvira neelektričnih kako bi se optimizirao smještaj baterije i motora.

2. Motor

Motor vašeg električnog bicikla je ono u čemu se nalaze pokretni dijelovi koji vam pružaju dodatnu pomoć pri pedaliranju. Baš poput motora automobila, neki motori za e-bicikle mogu biti snažniji, lakši ili učinkovitiji od drugih. Iako mnoge robne marke nude motore za e-bicikle, postoje samo dva popularna stila motora na većini e-bicikala – srednji ili središnji pogon.

3. Baterija

Svaki motor e-bicikla pokreće baterija. Međutim, baterije se jako razlikuju po veličini, obliku, položaju i snazi. Koliko vat-sati drži baterija izravno utječe na to koliko brzo i koliko daleko možete voziti uz pomoć.

4. Kontroler

Kontroler je vaše sučelje sa sustavom e-bicikla. Sadrži gumbe koji vam omogućuju uključivanje i isključivanje sustava, promjenu načina rada pomoći ili prebacivanje kroz zaslon zaslona vašeg e-bicikla. Ovisno o sustavu e-bicikla, možda ćete imati više kontrolnih značajki, poput indikatora baterije, kontrole svjetla, dodatne metrike poput podataka o vožnji ili integriranog zaslona.

5. Display

Vaš zaslon je poput nadzorne ploče vašeg e-bicikla. Standardno je da zaslon prikazuje trajanje baterije i trenutno odabrani način rada, ali mnogi nude dodatne značajke, poput brzinomjera, metrike vožnje, praćenja aktivnosti i mapiranja rute. Vaš zaslon može biti integriran s vašim kontrolerom, biti zasebna jedinica ili čak možete koristiti svoj pametni telefon kao zaslon.

Okretni moment

Okretni moment je sila okretanja koja uzrokuje rotaciju motora električnog bicikla i tjera vas naprijed. Bicikli s većim okretnim momentom daju veće nalete trenutne snage, dok bicikli s manjim okretnim momentom daju manji trenutni nalet snage. Maksimalni okretni moment koji motor e-bicikla može generirati mjeri se u Newton metrima (Nm).

Možda je primamljivo misliti da je više to bolje, ali okretni moment može biti nijansiran. E-bicikli s velikim zakretnim momentom izvrsni su za penjanje po strmim uzbrdicama i brzo ubrzavanje, ali možda neće djelovati tako prirodno i glatko kao e-bicikli s nižim zakretnim momentom. Najbolje je razmisliti o tome kako želite koristiti svoj e-bicikl i koliko biste željeli da bude gladak ili snažan prije nego što odaberete bicikl s najvećim motorom i najvećim okretnim momentom. Iako ne postoji određena definicija, općenito se motocikli s manjim od 50 Nm mogu smatrati niskim okretnim momentom, a bicikli s preko 65 Nm mogu se smatrati visokim okretnim momentom.

Snaga

Snaga je ono što pokreće motor vašeg e-bicikla i održava ga u pokretu. U znanstvenom smislu, elektromotorna sila tjera vaš e-bicikl naprijed. Električna snaga se mjeri u vatima (ili skraćeno W), što je jedna jedinica električne energije. Motori električnih bicikala zakonski su ograničeni na najviše 250 W kako bi ostali klasificirani kao bicikli.

Kapacitet baterije

Snaga je ono što pokreće motor vašeg e-bicikla i održava ga u pokretu. U znanstvenom smislu, elektromotorna sila tjera vaš e-bicikl naprijed. Električna snaga se mjeri u vatima (ili skraćeno W), što je jedna jedinica električne energije. Motori električnih bicikala zakonski su ograničeni na najviše 250 W kako bi ostali klasificirani kao bicikli.

Ciklusi punjenja

Baš kao i svaka druga vrsta baterija, baterije za e-bicikle imaju ograničen broj puta koje se mogu potpuno napuniti i isprazniti prije nego što ih je potrebno zamijeniti. Životni vijek baterija za e-bicikle izražava se u ciklusima punjenja – pražnjenja i ponovnog punjenja baterije. Većina baterija za e-bicikle predviđena je za 800-1000 ciklusa punjenja, što znači više od 10 000 milja podržane vožnje.

Kako biste produljili vijek trajanja svoje baterije, držite je na hladnom i suhom mjestu kada nije u upotrebi i održavajte redovne servise. Kada vaša baterija dođe do kraja vijeka trajanja, mi ćemo vam pomoći da je reciklirate.

Raspon

Domet je koliko daleko vaš sustav e-bicikla može pružiti pomoć prije nego što isprazni bateriju. Mnogi čimbenici pridonose ukupnom podržanom dometu e-bicikla, poput površine za vožnju, terena, vjetra, ponašanja biciklista, težine vozača, pa čak i tlaka u gumama. Neki sustavi e-bicikla opremljeni pametnom tehnologijom mogu ponuditi podatke o procijenjenom dometu u hodu kako bi vam pomogli da ostanete svjesni koliko potpomognute vožnje imate prije nego što se trebate napuniti, a mnogi se također mogu upariti s pomoćnom baterijom za produljenje dometa da vam pomogne da odete još dalje.

Za svakoga postoji e-bicikl

Bez obzira želite li se voziti gradom, stazom ili otvorenom cestom, tu je e-bicikl napravljen upravo za onu vrstu vožnje koju jurite. Saznajte više o različitim vrstama električnih bicikala i pronađite onaj koji vam najviše odgovara.

Električni gradski i fitness bicikli

Gradski i fitness e-bicikli nude udoban, uspravan položaj za vožnju koji daje osjećaj samopouzdanja i lak za manevriranje – savršen za krstarenje biciklističkim stazama, ubrzavanje putovanja na posao i letenje kroz susjedstvo.

Električni cestovni bicikli

Sa spuštenim upravljačem i aerodinamičnijim položajem za vožnju, električni cestovni bicikli savršen su izbor za ubrzanje vaše vožnje na otvorenoj cesti.

Električni brdski bicikli

Krstarite kamenitim stazama i ostavite malo goriva u spremniku za spust električnim brdskim biciklima. E-brdski bicikli pružaju vam istu robusnu sposobnost tradicionalnih brdskih bicikala, ali s dodatnom snagom koja olakšava duge milje i oštre uspone.

VOZITE S NAMA

J. Dalmatinca 19, Vinkovci
32100  HR

Tel/fax E-mail

© 2004 - 2024 Bike zone VK, HR