Najljepše biciklističke rute u Dalmatinskoj Zagori

DA SU SINJ I CETINSKI KRAJ DOMAĆI VJERSKI, KULTURNI I GASTRO BREND, zna svatko tko je makar jednom prisustvovao čuvenoj Alci, Velikoj Gospi – jednoj od najomiljenijih domaćih religijskih fjeri, Fešti Gospe od Ružarije u Vrlici, ili pak fešti Svetog Mihovila u Trilju… bilo da ste bili gosti na ručku kod nevjerojatno ljubaznih domaćina (samo se usudite odbiti arambaše i vrličke uštipke!).

No, možda niste znali da su taj junački grad ogromnog srca i njegova okolica, početkom i sredinom kolovoza često premaleni da prime sve znatiželjnike i putnike namjernike, tada se pored svog prepoznatljivog i brižno njegovanog vjerskog i kulturnog identiteta, sve više afirmiraju kao atraktivna destinacija za aktivni odmor?

Ako smo privukli Vašu pozornost, a pritom ste i ljubitelj avanture na dva kotača – ostanite uz naše retke!

BAŠ UVIJEK IMA KONJA ZA TRKU. Da je Sinj s biciklizmom pogodio u sridu, pokazat će Vam već prvi pogled na ambijent koji predstavlja kulisu Vašoj omiljenoj aktivnosti. Bujna flora i fauna, pastoralni pejzaži s autentičnim daškom tradicije te intrigantni kulturno-povijesni ostaci, ono su što možete očekivati upustite li se u cikloturističku avanturu gradom i njegovim zaleđem.

Volite li pitomu prirodu, predlažemo moderno opremljenu, kružnu konjičko-biciklističku stazu Cetina – Sinj (454) čiji istočni krak prati miran tok rijeke Cetine od Hana do triljskog konjičkog kluba Sv. Mihovil, a zapadni vodi samom sredinom Sinjskog polja. Tražite li, pak, autentičan komadić povijesti, opredijelite se za 25 km dugačku biciklističku stazu Aequum (452), ili Orlovu stazu (453), dužine 35km. Prva preko drevnih mostova na Cetini, turskim putevima do starih mlinica s gigantskim kamenim gromadama, prati obrise antičke rimske kolonije Čitluka, dok druga kreće s dvjestoljetnog mosta na Gorućici prema bajkovitoj oazi zelenila nadomak grada.

A ljubiteljima lijepog krajolika bez mnogo razmišljanja preporučili bismo Stazu Pet izvora (454) i uživanje u svježini bistrih i hladnih pritoka Cetine – Rumina, Kosinca, Ovrlja, Rude i Graba; te stazu Oko Visoke (455) za koju znalci kažu da nudi krajolik ovog dijela Dalmatinske zagore u njegovu najljepšem izdanju. Tko god se odvažio upoznati ga, slaže se s nama u jednom – kad je biciklizam u pitanju, Sinj itekako ima – konja za trku!

TRILJ I VRLIKA – OAZE TRADICIJE, ALI I SPORTSKOG ADRENALINA. Uživate li u razgledu biljnog i životinjskog svijeta, ali i starih tradicijskih mlinica u čistoj i netaknutoj prirodi (od kojih su neke još i dan danas u funkciji!), za Vas su idealne biciklističke staze oko 11 km udaljenog Trilja. Staza 502 Mlinice pružit će Vam najbolji uvid u ove jedinstvene sklopove tradicijske arhitekture.

Nama je posebno dojmljiva Samardžića mlinica na rijeci Grab, koja baš kao i Ćosića mlinica na desnoj obali te rijeke predstavlja iznimno vrijedan ruralni sklop, dok je najstarija Uršića mlinica na jednom od njenih izvora, jedinstven primjer mlinice koja se prilagođava visini vodostaja pri korištenju rada mlinskog kola!

Ostale staze nude fascinantne primjere starih pitoresknih crkvica, stećaka i sljemenjaka s figuralnim prikazima ratnika i lova, a kulturoljupce među biciklistima posebno će obradovati staze 505 Brodarić i 507 Gaj Laberije – dok prva, pored naselja Košute i Brodarić, prolazi i pored Muzeja triljskog kraja sa izuzetno vrijednom etnografskom, arheološkom i kulturno-povijesnom građom, drugu krasi obilje zanimljivosti: Tilurium, rimski vojni logor sa vojničkim spavaonicama, cisternom, ostacima mozaika, kipom Gaj Liberija te bedemima, crkva Sv. Petra na samom vrhu lokaliteta Gardun, te jedinstven pogled na grad Trilj i okolicu.

Ukoliko ste u odličnoj vozačkoj formi, nemojte zaobići ni 36 km udaljenu Vrliku! Možda ste je do sada poznavali po najboljim uštipcima na svijetu i čuvenoj operi Ero s onoga svijeta koja je pronijela glas o ovom kraju diljem zemaljske kugle, ali ona je zapravo neotkriveno carstvo aktivnog odmora koje Vam pomaže da stupite u kontakt sa svojom – divljom stranom!
DalmatiaExplorer MTB01a

Vrličke će biciklističke staze Cetina, Peruča i Golo brdo, tematski povezane sa svim značajnim lokalitetima u okolici, ponuditi najbolje od oba svijeta – i mirnu vožnju ugodnim makadamima, ali i izazove brdskog biciklizma po Dinari! Pitoreskne crkvice, arheološke iskopine i mlinovi, modrozeleni izvor rijeke Cetine, zeleno Vrličko polje te skriveni biser sinjskog zaleđa – Peručko jezero, dio su scenografije za Vašu jedinstvenu biciklističku avanturu po mjeri.

Izvor: https://croatia-hotspots.com/

Verified by MonsterInsights