Znanost o brzini Supercaliber

Potpuno novi Supercaliber projektiran je za sprint uz uspone i prženje singletrack-a, pružajući brzinu koja osvaja postolja – a potpomognut je znanošću koja to dokazuje.

Naučite kako ugrađujemo brzinu u svakog konja bez ugrožavanja glatke vožnje koja vas čini svježima na najgrubljim XC stazama.

Svaka prednost u vašu korist

Kao što izreka kaže, glatko je brzo, a Supercaliber pruža veliku brzinu zaglađivanja staza zahvaljujući Trekovom ekskluzivnom IsoStrut ovjesu.

IsoStrut je strukturalni ovjes koji uparuje prigušeno, podesivo putovanje s jedinstvenim osloncima sjedala bez zakretanja koji se pomiču sa stazom, održavajući vas glatkim i brzim.


Revolucionarna znanost iza Supercalibera

Testiranje performansi Trek Supercaliber

Kako je Supercaliber Gen 2 naš najspremniji motocikl ikada za utrke

Zaludite s Trekovim inženjerima za istraživanje performansi dok istražuju poboljšanja performansi Supercalibera u nizu testova bez presedana, prvih u industriji, koji dokazuju koliko vožnja može biti bolja. S opsežnim testiranjem u laboratoriju i stazi, oni pružaju znanost kako bi poduprli velike tvrdnje, pokazujući da u svojoj drugoj generaciji, Supercaliber nije samo udobniji i učinkovitiji od svog prethodnika – nego čak i učinkovitiji od hardtaila.


Udobnost Mjereno 3D snimanjem pokreta

Supercaliber Gen 2 izmjeren je kao najučinkovitiji bicikl uglavnom zato što njegov ažurirani IsoStrut ovjes pruža najglađu vožnju. Na neravnom terenu to znači upijanje neravnina (amortizerska opruga) i raspršivanje te energije (prigušivanje udarca) tako da se minimalno kretanje prenosi na dodirne točke bicikla (upravljač, pedale i sjedalo). Ova apsorpcija udaraca smanjuje tendenciju vozača da koristi energiju iz svojih mišića za apsorbiranje udaraca i održavanje kontrole. Naravno, najudobniji bicikl je i najudobniji za vožnju.

Kako bi se istražili ti učinci, niz od dvanaest 3D kamera precizno je pratio kretanje markera postavljenih po cijelom biciklu i tijelu, bilježeći podatke brzinom od 360 puta u sekundi. Svaki bicikl je snimljen za 60 krugova na traci za trčanje, a nedosljednosti između krugova su minimizirane usrednjavanjem podataka u jedan prosječni krug.

Prvo smo se usredotočili na područje donjeg nosača, gdje noge imaju prvu priliku za apsorbiranje okomitog gibanja i očuvanje učinkovitog hoda papučice. Kao što vidimo na gornjem crtežu, Supercaliber Gen 2 značajno je smanjio okomito kretanje šasije na donjem nosaču za 15%, što znači da vozač manje udara kroz noge i može uložiti više energije u pedaliranje umjesto u stabilizaciju svog tijela .

Drugo, promatrali smo relativno kretanje između sedla i jahačeve zdjelice (križne kosti). Ova bi metrika idealno trebala biti nula, osim cikličkog učinka hoda pedale. Više varijabilnosti u ovoj udaljenosti od sjedala do zdjelice sugerira da bicikl izbacuje vozača iz sjedala ili da vozač koristi svoje noge da lebdi i pušta da se sjedalo pomiče. Oba stanja dovode do manje učinkovitog pedaliranja. Kao što vidimo na donjem dijagramu, Supercaliber Gen 2 imao je 22% manje relativnog kretanja od sedla do zdjelice od svog prethodnika.

Mjereno brzom kamerom

Možete voziti onoliko brzo koliko možete kontrolirati bicikl. Primarna uloga ovjesa je držati gumu zalijepljenom za valovito tlo, čime se poboljšava trakcija i kontrola. Osim toga, veća trakcija znači i učinkovitiji prijenos snage za tjeranje bicikla naprijed.

U ovom videu vidimo usporedbu između pomicanja osovine Supercaliber Gen 2 (plavo) i Supercaliber Gen 1 (narančasto). Kada se oznake osovine prekriju, vidimo da je Gen 2 zadržao bržu, staloženiju kontrolu nad stražnjim kotačem i brže povratio trakciju nakon sudara.

Suspenzija aktivnosti Mjereno šok senzorom

Da bismo razumjeli kako je Supercaliber Gen 2 postigao bolju učinkovitost, kontrolu i udobnost, opremili smo njegov IsoStrut linearnim potenciometrom za mjerenje brzine udarca od 5000 uzoraka/sekundi. Nakon male kalkulacije, došli smo do ovog prikaza “omotnice korištenja ovjesa” na stražnjoj osovini, što nam daje potpunu sliku o tome kako su opruga i prigušivač amortizera radili kako bi se omogućilo kretanje kotača tijekom ovih identičnih uvjeta vožnje. U ovom prikazu vidimo da je novi IsoStrut dizajn Supercaliber Gen 2 rezultirao znatno aktivnijim ovjesom u ovom scenariju vožnje, dopuštajući stražnjem kotaču da se kreće preko 68% većeg raspona i 71% brže. To uključuje veću kompresiju i istezanje u odnosu na položaj sag, što je ključno za apsorbiranje udaraca i praćenje terena (trakcija).


Staza

Na stazama za brdski biciklizam Trek HQ identificirali smo stjenoviti spust i započeli preciznim mapiranjem njegove topologije pomoću 3D laserskog skenera visoke rezolucije. Ovaj dio stijena bio je dugačak oko 8 m (25 stopa), na 15% nizbrdici, i uključivao je više neravnina i padova do visine od 180 mm (7 inča).

Pojedinačnim praćenjem pokretnih dijelova motocikla, tražili smo razlike u Supercaliber Gen 2 u svim dimenzijama – bočnom otporu, korištenju ovjesa, napredovanju prema naprijed, glatkoći vožnje, praćenju tla – što god hoćete. U sljedećem videu ilustriramo kako je stražnja osovina praćena u odnosu na laserski skeniranu površinu staze, a zatim prikazujemo putanje osovina iz svih vožnji preklapanih za usporedbu.

Kontrolirati
Mjereno brzom kamerom

Pomoću kamere velike brzine možemo precizno pratiti kretanje osovine i mjeriti trakciju dok se guma odvaja i ponovno povezuje sa stazom. Sustav kliznih tračnica, u kombinaciji s okretnim inženjerom i mnoštvom izvoda, dao nam je krupni plan, pokretni pogled na IsoStrut u akciji, dok je statični tronožac nisko na tlu omogućio kalibrirano 2D praćenje kretanja.

Suspenzija aktivnosti
Mjereno šok senzorom

Izvor ovih poboljšanja performansi je novi IsoStrut ovjes, koji smo ponovno opremili linearnim senzorom. Baš kao i u laboratoriju, izmjerili smo udarno gibanje kao omotnice upotrebe ovjesa i vidjeli da je Supercaliber Gen 2 bio aktivniji dok se spuštao na stazi, pomjerajući se 40% dalje i 31% brže od Gen 1. Važno je da je postojao veći raspon kretanje i iznad i ispod točke dinamičkog progiba, što ukazuje na značajno povećanje i sposobnosti udara i vučne sile koja prati tlo. Zapravo, Supercaliber Gen 2 komprimirao se iznad maksimalne točke putovanja Gen 1 (dolje prema van) i još uvijek je imao prostora za još veće udare i slijetanja.

Nadamo se da ste uživali u ovom uvidu u Trek Performance Research i vrhunska testiranja razvijena da ilustriraju učinkovitost, kontrolu i udobnost sljedeće razine Supercaliber Gen 2. Vjerovali ili ne, ovaj članak samo zagrebe po površini našeg testiranja koje je u tijeku kako bismo vašu vožnju učinili bržom, udobnijom i zabavnijom. Obavještavat ćemo vas u budućim člancima dok nastavljamo dokazivati ​​nove teorije u znanosti o biciklima

Verified by MonsterInsights