Biciklističke staze Regija Dalmacija – Split

Kombinacija moćne prirodne i kulturno-povijesne baštine s neizbrisivim tragovima različitih civilizacija, to je regija Dalmacija – Split. Počevši samo od veličanstvene, krševite planine Biokova s vrhom Sv. Jurom, što odvaja 60 kilometara prelijepih šljunčanih plaža Makarske rivijere, skrivenih u hladovini borova, od prostranog dalmatinskog zaleđa s poljima u kršu – redom Cetinskim, Paškim, Vrličkim, Sinjskim, Vrgoračkim i Imotskim.
Split

Glavno obilježje te regije svakako je njezino srce, grad Split, jedinstven po svojoj uvijek živoj, a opet opuštenoj kamenoj rivi, Dioklecijanovoj palači, spomeniku s UNESCO-ova popisa svjetske baštine, plaži Bačvice i piciginu te park-šumi Marjan, najljepšem vidikovcu na grad, ali i utočištu za sve rekreativce koji u njega dođu.

Čuvar Splita jest višestoljetna, impozantna utvrda Klis, od 9. stoljeća sjedište hrvatskih knezova i kraljeva Trpimirovića, danas lokacija snimanja filmskog serijala „Igre prijestoljaˮ, dok obližnji Solin, antička Salona, u crkvici na Gospinom otoku na rijeci Jadro čuva uspomenu na krunidbe hrvatskih kraljeva.

Regija Split ima cikloturistički brend Bike Dalmatia s mrežnom stranicom www.dalmatia-bike.com. Regija je podijeljena na šest zona: Splitska rivijera sa Splitom, Omišem i otokom Šoltom, Makarska rivijera, otoci Brač, Hvar i Vis te Dalmatinska zagora s Dugopoljem, Sinjom, Vrlikom i Triljem, koje promotivno prate biciklističke karte sa mnogo zanimljivih ruta.
Cetina

Na karti Dalmatinske zagore ukupno je 20 biciklističkih ruta.

Krene li se iz zaleđa do atrakcija okolice grada Vrlike, tri su različita moguća cilja: jezero Peruča, Golo Brdo i vrela rijeke Cetine. Vrela Cetine toliko su jedinstvena, privlačna i lijepa zahvaljujući bistrini i modrozelenoj boji vode, da ih jednostavno ne smijete zaobići. Do njih vodi ruta 571. Do jezera Peruče, trećeg po veličini umjetnog jezera u Hrvatskoj s atraktivnom okolinom i pogledima na Dinaru, vodi ruta 572, a do obližnjeg vrličkog vidikovca, Golog Brda, ruta 573.

Iz Dugopolja je zanimljiva cestovna ruta 401 do spilje Vranjače smještene na području središnjeg dijela planine Mosor, ali i ruta 402 Rera Dugopolje tragovima trase uskotračne željeznice Split –Sinj. Ipak, za područje Cetinskog polja, osim Sinja i Sinjske alke, najznačajnija je najveća srednjodalmatinska rijeka Cetina, koja je ukras prostora svih 105 km od izvora do ušća u Jadransko more u slikovitom gradu Omišu. Ruta 451 kružno povezuje gradove Sinj i Trilj na Cetini neovisno o tome koji od njih odaberete kao polaznu točku. Iz Trilja na Cetini može se kružnom rutom 502 do rječice Grab, slikovite pritoke Cetine, s tradicijski građenim kamenim vodenicama na njezinu izvoru.
Imotski

Vrijedi otići na izlet i do Imotskog te napraviti kružnu rutu Imotska jezera i tvrđave te Prološko blato, koje je tipičan primjer poplavnoga krškog polja u Dalmaciji.

Jezera su dva – Modro i Crveno, a dvije su i tvrđave, Topana u Imotskom i Badnjevica između Prološca i Ričica. Na putu do Imotskog prolazi se Vrgorcem, gradom jagoda, bikle i Tina Ujevića, gdje hotel Pervan s obližnjim Etno selom Kokorići nudi biciklističke ture Vrgoračkim poljima – Bunina, Jezero i Rastok, Napoleonovom cestom i Duhanskim putom.

Ako se kroz tunel Sveti Ilija iz zaleđa vratite na Makarsku rivijeru, najbolje je upotrijebiti promotivnu kartu te rivijere sa šest biciklističkih ruta ukupne dužine 200 kilometara. Rute vode i po panoramskim cestama i šetnicama lungomare kroz turistička mjesta te rivijere, ali i putovima i cestama do kojih se treba strmo uspeti i priječiti biokovske padine u prolazu kroz stara sela Podbiokovlja s pogledima kao iz zrakoplova. Rutom 240 vrijedi posjetiti Park prirode Biokovo i Botanički vrt Kotišinu, dok ruta 241 vodi najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj. Njome se može uspeti na vrh Biokova – Svetog Juru (1762 m), drugi najviši vrh Hrvatske i osjećati se kao na profesionalnoj biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku – Tour of Croatia, koja se svojom „kraljevskom dionicomˮ uspinje na planinu Učku na Kvarneru (1401 m).

 

linkovi ruta

izvor

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-dalmacija-split

Verified by MonsterInsights