Biciklističke staze Slavonije i Baranje

Slikovita sela koja se izmjenjuju s prostranim zlatnim poljima i idiličnim rijekama kao iz najljepšeg biciklističkog sna obilježja su ove biciklističke regije.

Osijek je, kao grad s najviše kilometara biciklističkih ruta, perjanica slavonskog i baranjskog cikloturizma. Čak 40 km staza najbolja su pozivnica za razgledavanje grada na dva kotača.

Dunavska biciklistička ruta – EuroVelo 6 jednim svojim dijelom prolazi kroz Hrvatsku.

Hrvatska dionica ove europske rute duga je 138 km. Kreće od graničnog prijelaza u Baranji preko slikovitih područja Kopačkog rita i biciklističkog grada Osijeka do ušća Drave u Dunav kod Aljmaša. Nastavlja erdutskim vinogorjima do Vukovara, Vučedola i naposljetku Iloka, gdje završava hrvatska dionica ove europske biciklističke rute.

U obližnjim Vinkovcima na raspolaganju su vam tri staze:

∙Plava ruta Borinci (19 km)
∙Crvena ruta Bosut (15 km)
∙Žuta ruta Sopot (21 km)

Za idiličnu vožnju uz rijeku krenite s Bosutskog mosta i pratite žutu rutu, pedalirat ćete 3 kilometra uz Bosut, posjetite i Krnjaš s rodnom kućom pisca Ivana Kozarca.

Izletište Sopot nalazi se na putu i dat će vam dojam života grada s početka 20. stoljeća. Nakon Sopota ruta vodi do Rokovaca gdje se možete odmoriti i istim putem natrag.

Iz Vinkovaca kreće i Srijemska biciklistička ruta (98 km). Kružna označena staza prolazi prostorom omeđenim rijekom Savom, gdje sedam rijeka napaja Spačvu – jednu od najvećih, cjelovitih šuma hrasta u Europi.

izvor: https://www.rog-joma.hr/