Penjanje i vožnja biciklom po Velebitu

Pobjegnite od gradske gužve i otkrijte najbolje od Parka prirode Velebit. Popnite se na najatraktivniji planinski vrh, vozite biciklu po Majstorskoj cesti iz 1832. godine i uživajte u veličanstvenom pogledu na zadarsko zaleđe i otoke s više od 1100 metara visine. Posjetite kanjon rijeke Zrmanje.

Park prirode Velebit je najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Impresivni planinski masiv dug 145 km kreira prirodnu barijeru između kontinentalne Hrvatske i priobalja. Velebit je uvršten u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a.

Majstorska cesta je 41 km duga prometnica, izgrađena 1832. godine s ciljem povezivanja sjeverne Hrvatske i obale. Josip K. Knežić radio je na cesti čak 11 godina. Majstorska cesta je u originalnom stanju kao što je bila u 19. stoljeću, stoga je 2007. proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Tulove grede su izrazito strmi grebeni vapnenačkih stijena. Kao jedan od najatraktivnijih vrhova Velebita, izdvajaju se svojom osobitom i pomalo surovom ljepotom krajobraza.

Rijeka Zrmanja prolazi kroz divlji i stjenoviti krajolik i kreira veličanstveni kanjon, mjestimice dubok preko 200 metara.

Izvor:https://magic-croatia.hr

Verified by MonsterInsights