10 najboljih europskih destinacija za brdski biciklizam

1. Portes du Soleil, France/Switzerland
Sezona: lipanj – rujan (datumi otvaranja razlikuju se ovisno o resortu)
Ne možete ne spomenuti područje Portes du Soleil kada govorimo o europskim biciklističkim parkovima i destinacijama za brdski biciklizam koje treba posjetiti na kontinentu. U biti, Portes du Soleil je ogromno područje međusobno povezanih gradova i biciklističkih parkova koji uključuju odredišta Châtel, Les Gets, Avoriaz, Morzine i Champéry. Rasprostranjeno po Francuskoj i Švicarskoj, ukupno područje Portes du Soleil ima 600 km označenih biciklističkih staza s 22 sjedežnice koje će vas dovesti tamo gdje trebate biti. Sve discipline brdskog biciklizma organizirane su u biciklističkim parkovima, dok za van bicikliste postoji mnoštvo pješačkih staza.

2. La Fenasosa Bike Park, Spain
Sezona: siječanj – studeni
Za pristojnu cjelogodišnju vožnju u Europi ne tražite dalje od La Fenasosa Bike Parka u Španjolskoj. Smještena u nacionalnom parku Sierra Mariola u Alicanteu, La Fenasosa nudi više od 20 km staza za spust, freeride, woodpack i cross-country staze. Staze za spust su za one koji vole izazove, ali ostale staze i objekti će se svidjeti vozačima koji imaju različite stupnjeve sposobnosti, dok postoje zabavni elementi poput terena za probe i pjenaste jame za vježbanje trikova.
Jedna od privlačnosti La Fenasose je to što se nalazi na udaljenoj destinaciji i budući da ste ovdje vaš je fokus isključivo na brdskom biciklizmu i dobrom provodu dok se ondje bavite. Što se tiče toga, na licu mjesta postoji smještaj. U ovom biciklističkom parku nema dizala, a vozači i bicikli se do staza prevoze prijevozom vozila.

3. Mottolino Bike Park, Italy
Sezona: lipanj – rujan
Livigno, u talijanskoj regiji Lombardija, poznat je u krugovima brdskog biciklizma kao mjesto gdje je održano Suzuki Nine Knights MTB freeride natjecanje. S takvom poviješću, očekivali biste da će u blizini biti biciklistički park, a tu je – Mottolino Bike Park. Ovdje postoji 14 različitih staza, od kojih su neke idealne ako radite svoje prve korake u spustu, uključujući Flow Line i MTB Enduro Natural Trail.
Za one koji su skloni freerideu, na mjestu je posvećeno područje North Shore, kao i slopestyle linija koja uključuje nekoliko rampi sa staze Nine Knights. U blizini Mottolina, Livigno također ima skijalište Carosello 3000, koje ima 50 km staza za brdski biciklizam za vožnju ljeti. Mreža staza u Carosellu je protočnija i dizajnirana za početnike i obitelji.

4. Åre Bike Park, Sweden
Razdoblje: lipanj – rujan
Za iskustvo biciklističkog parka u sjevernoj Europi, nema mjesta kao što je Åre Bike Park. Park je lijepo smješten pored jezera, okružen valovitim, zelenim brežuljcima na sjeverozapadu Švedske.
U Åreu postoji 37 staza za spust. Staze su dobro podijeljene u pogledu težine na zelene, plave, crvene i crne linije. Na primjer, početnici mogu birati između sedam zelenih staza. Teren u Åreu također je raznolik, od stjenovitog na vrhu do bujne zelene šume na pola puta prema dolje. Nedavno je dodana XC Arena s 14 umjetnih staza u rasponu od lakih do zahtjevnijih plavih i crvenih. Ovdje je dostupan biciklizam po šljunku s dugim, lijepim makadamskim cestama u tom području. Åre je također domaćin velikog brdskog biciklističkog festivala svakog ljeta.

5. Bike Park Leogang
Sezona: svibanj – rujan
Bikepark Leogang postao je glavno odredište biciklističkog parka u Austriji nakon UCI MTB Svjetskog kupa koji se održava u odmaralištu. Bike park ima 11 staza za spust ukupne dužine 30 km. Oni uključuju Speedster liniju, slavnu stazu za Svjetsko prvenstvo i profesionalnu liniju za skokove: Hot Shots koju ispaljuje GoPro. Međutim, u biciklističkom parku postoji još puno toga za raditi i postoji razlog zašto je toliko popularan među obiteljima koje posjećuju ovaj dio Austrije ljeti. Glavna atrakcija je Riders Playground – područje od 10.000 m² za djecu za jahanje i pump track od 5.000 m².
Tu je i ogromna mreža staza za brdski biciklizam oko Bikepark Leogang za one koji vole više laganih pedala, kao što su Knappentrail i Schwarzleo Trail. Obližnje regije Saalfelden Leogang, Saalbach Hinterglemm i Fieberbrunn posjetiteljima Leoganga pružaju više mogućnosti za njihove avanture na dva kotača, s biciklističkim stazama, cestovnim biciklizmom i makadamskim stazama.

6. BikePark Wales
Sezona: Tijekom cijele godine
Od svog službenog otvaranja u siječnju 2014., BikePark Wales se učvrstio kao najbolji brdski biciklistički park u Velikoj Britaniji. Smještene u šumama Gethin u južnom Walesu, staze ovdje nisu popularne samo među početnicima, već s vremena na vrijeme ugošćuju i neke od najboljih britanskih vozača spusta, poput Tahnée Seagrave i Laurie Greenland.
Postoji više od 40 staza u BikePark Walesu i postoje stvari koje zadovoljavaju sve sposobnosti, od blagih obiteljskih staza do super tehničkih spustova s ​​korijenima, stijenama, padovima i skokovima koji su tu za profesionalce. Štoviše, mnoge od ovih staza su za sve vremenske prilike, što znači da ih možete voziti u bilo koje doba godine. Stazama se pristupa usponskim autobusima. Ako ste novi u vožnji stazama, BikePark Wales organizira razne tečajeve treniranja i vođenja za sve sposobnosti, a tu su i trgovina biciklima i prehrambeni objekti. To je savršen objekt za jednodnevni izlet!

7.Bike Kingdom, Switzerland
Sezona: lipanj – rujan
Kao i neka od odredišta navedenih u ovom vodiču, Bike Kingdom nije jedno mjesto nego skupina lokacija koje su udružile snage kako bi se reklamirale kao mjesto na koje treba ići. U ovom slučaju govorimo o lokacijama za jahanje u i oko švicarskog kantona Graubünden. Primarna lokacija je Lenzerheide, ali Bike Kingdom se proteže i na alpski grad Chur i regiju Arosa.
Bike Kingdom Park Lenzerheide je glavna atrakcija zbog svoje povijesti održavanja UCI Svjetskog kupa u spustu i cross-countryu u tamošnjem biciklističkom parku. Ovdje možete voziti tu stazu Svjetskog kupa uz četiri druga spusta. Grad Chur ima svoj vlastiti bike park s pet staza za freeride u prirodi. Izvan ovih biciklističkih parkova postoji mnogo više staza i ruta oko Graubündena s procijenjenih 900 km pojedinačne staze.

8.Bikepark and Trailpark Winterberg, Germany
Sezona: travanj – listopad
Bikepark Winterberg je vjerojatno najpoznatiji biciklistički park u Njemačkoj zbog jednog od najvećih biciklističkih festivala u Europi, Dirt Masters Festivala i bivšeg FMB World Tour slopestyle natjecanja Red Bull Berg Line koje se održava u njegovom sklopu. Bikepark i Trailpark Winterberg nalaze se zapadno od grada Winterberga u okrugu Hochsauerland u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.
Staze i sadržaji su raznoliki i za sve razine vještina, od početnika do profesionalaca. U Bikeparku postoji ukupno 13 staza za spust, dok u Trailparku postoji mreža od 40 km staza koje su protočnije i prilagođene obiteljima. Jumpline u Bikeparku daleko je najpoznatija staza za spust u Winterbergu. U Bikeparku postoji škola bicikala za sve one koji tek počinju brdski biciklizam i žele naučiti i započeti svoje prve korake na brdskom biciklu.

9. Bike Republic Sölden, Austria
Sezona: lipanj – rujan
Austrijska lokacija Bike Republic Sölden je brdski biciklizam koji je jako usmjeren na mase. To je više-manje centar staze s pristupom žičarom, s blagim nagibima, mjestimično umjetnom podlogom i malo velikih skokova. Postoji devet umjetnih linija, a ističe se staza Ollweit, koja počinje na 2666 m nadmorske visine i vodi vas preko prekrasnih alpskih planinskih obronaka. U Söldenu postoji i 17 prirodnih staza koje nude savršen protok.
Grad, koji se nalazi u dolini Ötztal u regiji Tirol u Austriji, puno ulaže u brdski biciklizam, što znači da mreža staza raste svake godine. Postoje dvije pump track staze, hoteli i tvrtke koje prihvaćaju brdski biciklizam, a to ne može biti u slikovitijem okruženju.

10. Bike Park Kasina, Poland
Jedino je pošteno u vodiču za europske biciklističke parkove da prikazujemo odredište koje pokriva sve dijelove kontinenta, pa tako i istočnu Europu s poljskim biciklističkim parkom Kasina. Smješten samo sat vremena od glavnog grada Krakowa, postoji devet staza u biciklističkom parku, koji je najveći te vrste u Poljskoj. Najduža staza, Family line, kako i zvuči – pogodna je za početnike. Stručne staze za spust među najboljima su te vrste u Poljskoj.

Verified by MonsterInsights