Biciklističke staze Regija Dalmacija – Šibenik

Od kraljevskih gradova i moćnih utvrda, do najčudesnijeg igrališta prirode – krševite Dalmacije

Ako poželite uživati u istinskoj ljepoti i kreativnom umijeću prirode na jednom manjem prostoru i doživjeti bogatstvo višestoljetnih kulturno-povijesnih spomenika vozeći se biciklom, tada je ta regija odličan izbor.

Prostor je kombinacija iznimno razvedene srednjodalmatinske obale nasuprot tajnovitom, krševitom, a vodom nevjerojatno bogatom zaleđu. Karakteriziraju ga tradicijska raznolikost otoka (koraljarstvo, spužvarstvo, gradnja drvenih brodova, izumitelj padobrana, utrke magarcima i sl.) i obala sa skrovitim uvalama, plažama i malim pitoresknim mjestima, mnogo utvrda i crkava, nasuprot prostranstvu dalmatinskog zaleđa ispunjenog izvorima, jezerima i rijekama, vjetrovitim visoravnima i krševitim planinama – Prominom i najvišom hrvatskom planinom – Dinarom (1831 m).
Regija za biciklističke i pješačke rute ima outdoor brend Šibenik Bike & Hike i mrežnu stranicu www.bikeandhike.hr na kojoj je moguće pronaći oko 85 ruta po svim vrstama podloge i za sve tipove vožnje biciklom.

Regija ima standardizirane oznake biciklističkih ruta prema kojima je podijeljena u pet biciklističkih zona, a svaka biciklistička ruta ima jedinstvenu brojčanu oznaku od 1 do 499.

Zone su:

1) Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zlarin, Žirje, Bilice (oznake 1 – 99)

2) Primošten, Rogoznica (oznake 101 – 199)

3) Vodice, Tribunj, Pirovac, Tisno, Betina, Jezera, Murter, Skradin (201 – 299)

4) Drniš (301 – 399)

5) Knin (401 – 499)

Glavne atrakcije regije jesu kraljevski grad Šibenik , biser kulturne baštine s lokalitetom UNESCO-ove svjetske baštine, katedralom sv. Jakova , najznačajnijim graditeljskim ostvarenjem 15. i 16. stoljeća na tlu Hrvatske i Nacionalni park Krka utemeljen 1985. radi zaštite sedrenih kaskada i slapova, kanjona, jezera i otoka te flore i faune najpoznatije krške ljepotice Hrvatske, rijeke Krke. Park se može najbolje razgledati biciklom, prilazom iz Drniša odakle je zgodno krenuti u istraživanje malih, autentičnih sela i lokalnih putova koji ih povezuju, kroz očaravajuću prirodu i vidikovce do rijeka Čikole i Krke s mogućnošću odmora i okrepe na seljačkim domaćinstvima uz same označene biciklističke rute.
Krka

Vrelo rijeke Krke nalazi se podno slapa Krčića iznad Knina i Kninske tvrđave, a do njega se dolazi Napoleonovom cestom s prelijepim pogledima na Dinaru.

Oni željni testiranja vlastite izdržljivosti mogu se suočiti s najvećim MTB izazovom regije: MTB usponom na vrh planine Promine (1148 m) cestom dugačkom 11 kilometara s ukupnim usponom 875 metara te ispitom spretnosti istim putem natrag.

Skradin je odlično odredište za bicikliste i ljubitelje prirode te nadasve zanimljiv kutak te regije. To je čudesan spoj povijesti i sraz prirodne ljepote snage hučećih slapova Krke i pitomih obala Prukljanskog jezera, s čak pet kampova, jednim hotelom i hostelom te mnogo objekata obiteljskog smještaja u apartmanima i sobama. Odatle se može krenuti u istraživanje malih sela, uz pravu malu zdravu degustacijsku avanturu okusa kraja: domaćih smokava, badema, sira, pršuta i maslinova ulja.
Grebaštica

U Šibeniku vrijedi provesti kružnom biciklističkom rutom (16,6 km) kanalom sv. Ante uz monumentalnu obrambenu utvrdu svetog Nikole na ulazu u kanal s najljepšim vidicima na more, šibenski arhipelag i grad Šibenik te preko Zablaća vratiti uz jezera Male i Velike Soline, jednu od lokacija nekada poznatih šibenskih solana.

I šarmantni, utvrđeni, srednjovjekovni gradići poput Tribunja ili Primoštena, idilično smješteni na otočiću te povezani s kopnom kamenim mostom, imaju svoje biciklističke rute uglavnom u zaleđu, no atraktivna je i vožnja stazama uz more.

Tribunj se može lijepo povezati s obližnjim Vodicama sve do Srime, a one pak nude mrežu od 14 cestovnih i brdsko biciklističkih (MTB) ruta uglavnom prilagođenih rekreativnim biciklistima.
Primošten

Ponos Vodica jest ruta Orlov krug, koja od 1999. ugošćuje Svjetski MTB XCO kup te koja je jedna od najatraktivnijih i najzahtjevnijih MTB staza u Hrvatskoj.

Gradić Primošten grad je na otočiću s mora okružen s još sedam otočića, a u zaleđu je okružen mnogim revitaliziranim obiteljskim dvorima, danas agroturizmima. Najbolje ih se može obići kružnom cestovnom rutom Sela (23,8 km) s prelijepim vidicima na okolicu, a za kombinaciju vožnje uz more i uzbrdo do vidikovaca prikladan je odabir ruta Plavi pogled (26 km i 400 m ukupnog uspona).

Jako zanimljive rute iz svih obalnih mjesta te regije jesu rute vidika s obližnjih brežuljaka u zaleđu do kojih se stiže kroz maslinike i vinograde, uz suhozide, stare lokve i bunje (kamene poljske kuće – skloništa), a zgodan je i posjet arheološkom lokalitetu Arauzona (Velika Mrdakovica), važnom mjestu na rimskoj cesti Zadar – Salona, gdje su pronađeni najvrjedniji dijelovi staklenoga obojenog posuđa na području cijeloga nekadašnjeg Rimskog Carstva. Danas se nalazi čuvaju u Muzeju grada Šibenika, koji je također u jednoj obrambenoj utvrdi, pozornost plijene i njegova lokacija i postav.

Murter

Na obali se nalazi i mjesto Rogoznica, koje također ima plave i zelene biciklističke rute.

Plave idu uz more a zelene prema zaleđu, a jedna od njih vodi i na rt Gradina, gdje se nalazi jezero Zmajevo oko okruženo okomitim stijenama visokima 4 – 24 metra gotovo na samoj obali mora. Zbog svojih prirodnih specifičnosti jezero je zanimljivo i znanstvenicima i turistima, a o njemu je ispričano mnogo zanimljivih priča i legendi.

I na kraju, ta regija ima toliko posebne otoke: Krapanj – otok ronilaca i spužvarstva, Zlarin – otok koraljarstva, Prvić – rodni otok izumitelja padobrana, Murter – otok s muzejom drvenom graditeljstvu brodova i Žirje – udaljeni pučinski otok s otprilike 12 km cesta i dvije označene biciklističke rute i najudaljeniju, pučinsku, jesensku biciklijadu Đir na Žir.

Krenite i uhvatite ritam čarobne i toliko raznolike Dalmacije!

 

Linkovi ruta:

Izvor

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-dalmacija-sibenik

Verified by MonsterInsights