Biciklističke staze Regija Lika – Karlovac

Uz rijeke i jezera, spilje i krška polja, povijesnim cestama do mora

Kroz najveći goranski prostor Hrvatske vode mnogobrojne biciklističke rute koje uglavnom prate prometno manje opterećene i sigurnije, a krajobrazno iznimno lijepe i zanimljive lokalne ceste dotičući vrijednu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu u kombinaciji s povremenom usputnom ugostiteljskom ponudom i kvalitetnim obiteljskim hotelima, hostelima, kampovima, apartmanima i sobama za smještaj.

Kada i zašto je tu započeo razvoj cesta kojima se danas vozimo kao povijesnim cestama?

Od početka 18. stoljeća razvojem trgovine i prometa kao glavnih pokretača gospodarstva između plodne Panonije i prometno značajnog Jadranskog mora na tom su prostoru izgrađene mnoge itekako važne i inženjerski gledano nadasve vrijedne ceste, danas ceste graditeljske baštine. Među važnijima ističu se Karolina, Josefina, Lujzijana, Rudolfina i Majstorska cesta preko Malog Alana (1044 m/nm) na Velebitu, otvorena 1832. Lujzijana je dovršena 1811., a bila je jedna od tada najljepših cesta u Europi. Krene li se biciklom iz Zagreba i unutrašnjosti prema moru kroz Karlovac, Dugu Resu, Novigrad, Bosiljevo i Ogulin ili Brinje te Gospić i Lovinac prema Jasenicama, Senju i Karlobagu, neka od tih cesta neizostavna je poveznica.
Ozalj

Regija nudi mnogo biciklističkih ruta, a svaka je svojevrstan nov, poseban doživljaj prostora.

Neke slijede vijugave cestice slikovitih dolina rijeka Kupe, Korane, Mrežnice, Dobre, Gacke, Like ili Suvaje, prelaze preko starih kamenih mostova do očuvanih mlinova – vodenica.

Druge vode uz obale jezera Sabljaci, Sveti Rok, Gusić, Švica i Kruščica te kroz krška polja i pašnjačke livade s velikim brojem starih vrela. Treće se uspinju šumovitim obroncima i planinskim proplancima Vinice, Petrove gore, Žumberačke gore, Male i Velike Kapele, Kleka, Ličke Plješivice i najveće hrvatske planine, Velebita. Budući da su to područja najveće hrvatske divljine i gorskih bespuća, neke od ruta prolaze i rubnim dijelovima UNESCO-ova spomenika prirodne baštine Nacionalnog parka Plitvička jezera ili u srce planine Velebita, njezinih gustih šuma i jedinstvenih krških fenomena, zbog kojih je još 1978. uvršten na UNESCO-ovu svjetsku mrežu rezervata biosfere u okviru kojeg su danas dva nacionalni parka:Paklenica i Sjeverni Velebit te Park prirode Velebit.
Gospić

Osim gorskih prostora, regija ima i vrijedne gradske atrakcije, koje se mogu obići sustavom javnih bicikala NextBike uvedenima u Karlovac, Gospić i Brinje.

Posebno je zanimljiva povijesna jezgra Karlovca s novim Slatkovodnim akvarijem Aquatika i zelenim parkovima koji krase renesansni fortifikacijski sustav karakterističnoga šesterokrakog oblika toga grada. Također, pokraj Gospića u Smiljanu nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla u rodnom mjestu velikoga svjetskog izumitelja i fizičara.

U prolasku tom regijom pogled s ceste često odvlače mnogobrojne slikovite srednjovjekovne gradine i dvorci: Dubovac, Novigrad na Dobri, Ozalj, Ribnik, Bosiljevo, Tounj, Modruš, Ogulin, Slunj, Drežnik, Cetingrad, Sokolac ili Senj, kao i brojne crkve i kapele razasute prostorom.
Senj

I kad se konačno cestom prijeđe preko planine do mora, ostaje istraživanje ništa manje očaravajuće podvelebitske rivijere s biserima zaštićene prirode kao što su uvala Zavratnica i jedini otok te regije – Pag, otok ogoljela, mjesečeva krajolika, s najstarijim maslinama na svijetu u Lunu i labirintima suhozida svjedoka domišljatosti i vještine otočnoga tradicijskoga graditeljstva kamenom.

Svatko će pronaći rutu primjerenu svojoj motivaciji, interesu i kondiciji, no i omiljenoj vrsti bicikla.

Lika Active i River Adventure dvije su cjeline toliko izdašne prirodnim ljepotama, da će odluka kamo krenuti biti najteža!

 

# 1 Putevima knezova Frankopana

# 1 Putevima knezova Frankopana

Nedaleko od naselja Zagradci stiže se do povijesne Karoline, prve suvremene ceste kojom je Karlovac povezan s morem. Za one koji ne znaju ili su imali lošije ocjene iz povijesti, ova cesta nije dobila ime po supruzi ili nećakinji austrijskog cara…

# 4 Uz tok rijeke Mrežnice

# 4 Uz tok rijeke Mrežnice

Kao ishodište ove staze predlažemo izletište u Mrežničkom Brigu kod auto-kampa “Slapić”, gdje se ljeti možete osvježiti u bistroj Mrežnici podno zapjenjenih slapova, a većinu godine i zaigrati tenis, odbojku na pijesku…

# spoj rute 47 – 49

Ova spoj ruta, idealna je prilika da se provezete mirnom i slikovitim pokupskom cestom kroz šume i polja u lijepom pejzažu kao stvorenom za lagano i rekreativno okretanje pedala.

# 2 Uz sedrene slapove

# 2 Uz sedrene slapove

Za polaznu točku ove kružne biciklističke staze možete odabrati izletište u Mrežničkom Brigu uz auto-kamp “Slapić”. Ljeti je tu privlačno kupalište na rijeci Mrežnici između obilja otočića i slapića.

# 5 Između zelenih rijeka

# 5 Između zelenih rijeka

Ova kružna biciklistička staza pruža se između Mrežnice i Dobre, dijelom riječnim dolinama, a ponajviše šumovitim pobrđem i prostranim livadama. Ako za početnu točku odaberemo Dugu Resu, gdje se možemo opskrbiti svime potrebnim…

# 8 Karlovac – Pokuplje – Karlovac

# 8 Karlovac – Pokuplje – Karlovac

Ruta kreće iz centra Karlovca, grada koji je dobio ime po svojem osnivaču, austrijskom nadvojvodi Karlu. Veći dio rute prolazi nizinskim krajem, osim dijela kod Starog grada Dubovca, gdje se nalazi ne osobito zahtjevan uspon.

# 51 Lasinja mali krug

Ova kratka kružna ruta kreće sa središnjeg trga u Lasinji i vodi vas glavnom cestom kroz ovo živopisno mjesto.

# 3 Srce prirode

# 3 Srce prirode

Iz “SrCa Prirode” staza vodi prema selima Piščetke, Kolenovac i Mali Modruš Potok, uz male uspone i silaske, a odasvud se pruža lijep pogled na gore, brda i udoline okolice Ribnika i Netretića.

# 6 Kroz livade i voćnjake

# 6 Kroz livade i voćnjake

Biciklistička staza broj 6 je kratka i povezuje staze broj 2 i 5, pružajući se od zaselka Gršćaki do grada Duge Rese. Staza je zbog svoje kratkoće idealna ako ste nešto umorni i neraspoloženi za duže dionice…

Verified by MonsterInsights