Biciklističke staze Regija Dalmacija – Dubrovnik

Blag i topao jug još nepoznat biciklistički kutak zemlje

Riječ je o regiji neslućenih mogućnosti za boravak u prirodi i vožnju biciklom, posebno za uživanje u ljepoti svega oko nas. Baćinska jezera i dolina Neretve s Metkovićem i arheološkim muzejom Narona u Vidu, vinogradarsko-vinarska prostranstva poluotoka Pelješca sa stonskim zidinama, solanom i školjkarstvom – kamenicama te kuće znamenitih pomorskih kapetana Orebića.

S mora su zadivljujući pogledi na UNESCO-ovu svjetsku baštinu, grad Dubrovnik, s dva kilometra dugim srednjovjekovnim zidinama i utvrdama.

Ipak, pogled na središte regije i gradsku povijesnu jezgru sa mnoštvom crvenih krovova palača i kuća, obrambenih kula i crkvenih tornjeva, najljepši je s brda Srđ. Elegantne vizure čempresa najupečatljiviji su ukras autentičnog ambijenta plodnih Konavala i Orebića. Srednjovjekovni stećci, UNESCO-ova svjetska baština, krase konavoska groblja, baš kao što su i ukras udaljenih groblja zaleđa Dubrovačkog primorja. Nisku otoka karakterizira bujnost miomirisnih pinija, alepskih borova te ljekovitog i aromatičnog bilja. Po svojoj srednjovjekovnoj arhitekturi i renesansnoj ljepoti poznat je grad Korčula, a šumoviti Nacionalni park Mljet skriva samostan i dva slana jezera. Zovu ga još i Odisejevo privremeno boravište. U regiji su tri arhipelaga – Park prirode Lastovsko otočje, otočići Pelješkog kanala i izuzetna ljepota Elafita ili Jelenskih otoka. To je definitivno regija mnogih fenomenalnih, ali još neprepoznatih biciklističkih odredišta!

Linkovi ruta:

Izvor:
https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-dalmacija-dubrovnik

Verified by MonsterInsights