Biciklističke staze Regija Dalmacija – Zadar

Raznolikost terena za čarobno biciklističko iskustvo kombinacijom mediteranskog i planinskog krajolika

Osim zdravog načina života i kretanja uz velik užitak u osjećaju slobode, vožnja biciklom zasigurno je jedan od najboljih načina istraživanja prostora i najskrivenijih kutaka prirode. Regija Zadar nudi mnogobrojne mogućnosti – od posjeta udaljenim selima i zaselcima dalmatinskog krša, preko atraktivnih planinskih prijevoja do vožnje kroz polja uz uske suhozide, maslinike i makiju sve do slikovitih, usamljenih otočnih plaža ili udaljenih vrela krških rijeka.
Velebit

Prepoznatljiva oznaka cikloturističkog proizvoda regije Zadar Bike Magic nudi 3000 kilometara biciklističkih ruta u tri kategorije ovisno o motivu vožnje, vrsti podloge i tipu bicikla.

Moguće je odabrati između 46 brdsko biciklističkih (MTB),21 cestovne (ROAD) i 20 rekreativnih i obiteljskih (TREKKING & FAMILY) biciklističkih ruta. Prve su za one koji traže uzbuđenje i izazov uglavnom izvancestovne vožnje, druge su za naprednije bicikliste spremne za duže vožnje cestom i savladavanje uspona, a treće za one motivirane razgledavanjem okolice biciklom ili odlazak na kraći rekreativni krug ili posjet obližnjoj plaži s djecom.

Zadar Bike Magic nudi i bike friendly smještajne objekte, specijalizirane cikloturističke agencije te lokacije za najam i servis bicikala, kao i kupnju biciklističke opreme. Za jednostavnije pronalaženje biciklističke rute po vlastitom izboru, ali i za sigurnije i lakše kretanje na terenu nudi se mobilna aplikacija Zadar Bike Magic te GPX podaci s kartom svake od triju kategorija biciklističkih ruta.
Krupa

Za one koji žele doživjeti ljepotu vožnje uz tri zaista posebne krške ljepotice – rijeke Zrmanju, Krupu i Krnjezu s najljepšim vidicima na kanjon Zrmanje ili na ušće Krnjeze u Krupu te na manastir Krupa, preporuka je kružna ruta MTB 12 – Zrmanja 1 dugačka 34,3 km s ukupnim usponom od 734 m.

Za kondicijski spremnije bicikliste kojima duge uzbrdice ne predstavljaju veći problem i koji vole atraktivnu vožnju makadamskom cestom, izazov će biti Majstorska cesta i putovanje u 1832., kada je izgrađena. Zauvijek će ostati prva cesta koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku s Dalmacijom preko najveće hrvatske planine Velebita. Danas ima status povijesne ceste i kulturnog dobra Hrvatske, a povezuje općine Lovinac i Jasenice. Zahtjevnom rutom MTB 04 – Velebit 3, dugačkom 51 km i ukupnog uspona 1268 m dolazi se do čudnovato lijepih krških fenomena južnog Velebita – Tulovih greda (1120 m) sa mnoštvom kamenih tornjeva, vrtača, stupova i žljebova. Uspon i spust makadamom dug je i tehnički zahtjevan, bez hladovine i usputnog izvora vode, ali s nezaboravnom panoramom na prirodne ljepote te regije, od čega se posebno ušće rijeke Zrmanje u Novigradsko more.
Pašman

Veći otoci zadarskog arhipelaga Pag, Dugi otok, Ugljan, Pašman i Vir kao stvoreni su za vožnju biciklom zahvaljujući dužini, razvedenosti, dobroj povezanosti s kopnom i umjereno nižom konfiguracijom terena u usporedbi s drugim jadranskim otocima.

Za ljubitelje cestovnog biciklizma na raspolaganju je zaista velik broj asfaltiranih kilometara. S druge strane, neasfaltirane off-road i MTB otočne biciklističke staze dobro su označene ili mapirane, a prolaze zadivljujuće lijepim krajolicima.

Za duže, panoramske cestovne vožnje fantastično iskustvo bit će vožnja otocima Ugljanom i Pašmanom. Povezuje ih kružna biciklistička ruta ROAD 7 – Ugljan i Pašman dugačka 71,1 km s ukupnim usponom od 182 m. Do oba otoka jednostavno je doći trajektom, ali potrebno je dobro poznavati plovidbeni red jer se trajekt upotrebljava čak dva puta. Kombinira se kružna ruta: trajektom Zadar – Preko (Ugljan), zatim mostom s Ugljana na Pašman preko morskog prolaza Ždrelac te natrag na kopno trajektom Tkon (Pašman) – Biograd na Moru i dalmatinskim zaleđem u povratnom dijelu do Zadra.
Pag

Tko želi biciklom okružiti jedan cijeli jadranski otok i imati pogled s njegove najviše točke na južni dio otoka Paga i zadarski arhipelag, zgodan odabir može biti kružna ruta otokom Virom, MTB 19 – VIR, dugačka 27,5 km s ukupnim usponom od 215 m.

Dugi otok opravdava ime koje nosi svojom dužinom od 44,5 km. Samo je jedna cesta koja povezuje sva mjesta na otoku što je iznimno praktično za lakšu orijentaciju i vožnju biciklom s obilaskom njegovih jedinstvenih atrakcija sa sjevera prema jugu: od najvišeg svjetionika na Jadranu – Veli rat (42 m) iz 1849., uz jednu od najpoznatijih plaža Jadrana – Sakarun do Parka prirode Telaščica s najsigurnijom uvalom i prirodnom lukom na Jadranu, najvišim klifovima (do 160 m) i slanim jezerom.

Za najambicioznije bicikliste izazov može biti cestovna tura cijelom dužinom otoka Paga, njegovim južnim i sjevernim dijelom. Od Paškog mosta do Luna, doma najstarijih živućih maslina na svijetu ima više od 60 kilometara u jednom smjeru, uz jedinstvene vidike, a naselja za odmor ili okrepu su česta.

Zaleđe s plodnim Ravnim kotarima i krševitom Bukovicom nudi mrežu dobrih asfaltiranih cesta kao stvorenih za cestovni biciklizam, a idealno ga je upoznati kružnom rutom ROAD 8 – Benkovac 1 , dugačkom 75,1 km s 900 m ukupnog uspona. Kreće od Benkovca do Obrovca drevnim rimskim cestama uz „najmanje more na svijetu” – Karinsko more te slikovitim i vijugavim cestama iznad grandioznog kanjona rijeke Zrmanje.
Nin

Biograd na Moru s najbližom okolicom ljubiteljima biciklizma pruža brojne mogućnosti.

Kružna ruta T&F 03 – Biograd na Moru, dugačka 22,7 km s ukupnim usponom od 78 m, vodi prema najvećem prirodnom jezeru u Hrvatskoj – Vranskom jezeru. Godine 1999. proglašeno je Parkom prirode s otprilike 235 zabilježenih vrsta ptica te je pravi ornitološki raj Hrvatske nadomak mora. Za one spremnije za nešto dužu i zahtjevniju vožnju makadamskim cestama izazov i velik užitak može biti ruta oko Vranskog jezera, kraća dužine 34 km i duža s 48 km, s mogućnošću skretanja do vidikovca kao što je Kamenjak kraj Vrane i obilaskom infopunktova Parka prirode Prosika i Crkvine.

Lijepa i lagana ruta T&F 07 – NIN 1, dugačka 12,6 km i gotovo ravna, idealna je za obitelji s djecom. Vodi od Nina prema Privlaci, ravnim poluotokom okruženim morem, uz lijepe pješčane plaže s pogledima na sve strane svijeta i prilikom za kupanje u toplom plitkom moru.

Regija Zadar nudi kvalitetu i provjerene vrijednosti cikloturističkog proizvoda s pažljivo izdvojenim posebnostima i raznolikostima te regije.

 

Linkovi ruta:

Izvor

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-dalmacija-zadar

Verified by MonsterInsights