Biciklističke staze Regija Kvarner

Preko šumovitih, miomirisnih otoka do planina, rijeka i jezera Gorskog kotara

Regija je podijeljena na osam turističkih cjelina koje nude raznovrsne mogućnosti aktivnog odmora, raznoliku konfiguraciju terena i podloge za vožnju biciklom po označenim i neoznačenim biciklističkim rutama s cjelokupnom pratećom ugostiteljskom, izletničkom, smještajnom i servisnom ponudom, a tu je i javni prijevoz: željeznica Zagreb – Karlovac – Delnice – Rijeka i brodovi iz Rijeke prema kvarnerskim otocima. Posebnost te regije, kao poveznice između kontinentalne i obalne Hrvatske, ipak je mreža sjajnih brdsko biciklističkih terena i ruta za sve ljubitelje iskonske prirode, strmina, vidikovaca i off roada.
Učka

Postoje dvije iznimno zanimljive biciklističke transverzale: Goranska biciklistička transverzala i Riječka biciklistička transverzala.

Prva povezuje gotovo sve prirodne, kulturne i povijesne atrakcije Gorskog kotara. Vodi postojećim šumskim i lokalnim cestama s malo prometa, među kojima su čak tri povijesne ceste graditeljske baštine 18. i 19. st.: Karolina, Josefina i Lujzijana. Transverzala je sastavljena od sedam etapa od 28 do 43 km dnevno ili ukupno 260 km, a zajedno s još devet poveznica čini više od 400 km i 5000 metara ukupnog uspona te jednako toliko spustova. Radi se o jedinstvenom užitku na dva kotača kroz gusto zelenilo, s mogućnošću planiranja višednevnoga aktivnog odmora u Gorskom kotaru, ponajprije ljubiteljima prirode i brdskog biciklizma.
Rijeka

Druga, Riječka biciklistička transverzala cijelom svojom dužinom od 63 kilometra vodi uz atrakcije i zanimljivosti čak osam gradova i općina riječkog prstena.

Oni kondicijski spremniji mogu je biciklom prijeći u jednom danu, ali za njezin potpun doživljaj preporučuje se višednevni boravak s obzirom na to transverzala ima više od 100 kilometara poveznica koje se mogu kombinirati na različite načine. Atraktivna konfiguracija terena i visinska razlika, od same razine mora do planinskih prijevoja i vrhova s jedinstvenim pogledima na Europsku prijestolnicu kulture 2020., grad Rijeku i Riječki zaljev, čine tu biciklističku transverzalu punom doživljaja za pamćenje i drukčijom u usporedbi sa svime što se uz obalu Primorja može vidjeti.
Cres

Regija Kvarner domaćin je najpoznatije brdsko biciklističke etapne utrke u Hrvatskoj, 4 islands MTB stage race otocima Krkom, Rabom, Cresom i Lošinjem.

Odvija se u travnju, a okuplja najstrastvenije, najspremnije i najspretnije zaljubljenike u brdski biciklizam s obzirom na to da je staza prilično zahtjevna. S druge strane, nadasve je originalna i zadivljujuće lijepa jer sva četiri otoka i inače nude atraktivne biciklističke rute lijepim krajolicima i mjestima.

Na otoku Lošinju u travnju 2018. također se održava i UCI MTB Downhill World Cup 2018., MTB spust utrka s brda Sv. Ivan prema Velom Lošinju.

Dva su zaštićena područja prirode kao stvorena za boravak u iskonskoj prirodi: Nacionalni park Risnjak pokraj Delnica i Park prirode Učka iznad Opatije. U oba parka mogu se unajmiti brdski bicikli, a na strmoj planini Učki, najljepšem vidikovcu na Kvarner i otoke, također i električni brdski bicikli za nezaboravne trenutke vožnje po osam označenih staza različitih kategorija ukupne dužine 180 km.
Novi Vinodolski

Grad Rijeka izabran je za Europsku prijestolnicu kulture 2020. , a jedan zanimljiv kulturni program koji nudi jest Ruta Frankopana bogatom ostavštinom hrvatske velikaške obitelji.

Ruta vodi do 17 srednjovjekovnih gradova i triju sakralnih kompleksa nanizanih od Krka preko Vinodola do Gorskog kotara. Za cjelovito upoznavanje s tom povijesnom pričom najbolje je krenuti iz Centra za posjetitelje u dvorcu Kraljevica.

I kad se već dođe do Kraljevice, šećer na kraju biciklističkog istraživanja te regije jesu biciklističke rute Crikveničke rivijere, Novog Vinodolskog i njegova atraktivnog zaleđa, Vinodola. Za vožnju se nudi otprilike 300 km raznovrsnih biciklističkih ruta, od kojih su neke pogodne za bicikliste rekreativce, dok su druge zahtjevnije i predstavljaju izazov i jedinstven doživljaj vrhunskim sportašima i ljubiteljima brdskih krajolika.

Linkovi ruta:

Goranska biciklistička transverzala

Riječka biciklistička transverzala

Biciklističke rute Parka prirode Učka

Nacionalni park Risnjak

Špilja Lokvarka

Biciklističke rute regije Kvarner, TZŽ

Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Kulturna ruta Putovima Frankopana i najljepših dvoraca hrvatske velikaške obitelji

4 islands MTB stage race

UCI MTB Downhill World Cup Lošinj 2018.

Destinacija Gorski kotar

Biciklističke rute Fužine

Biciklističke rute Vrbovsko

Biciklističke rute Skrad

Biciklističke rute Čabar

Biciklističke rute Mrkopalj

Biciklističke rute Ravna Gora

Biciklističke rute Lokve

Biciklističke rute Viškovo

Biciklističke rute Matulji

Biciklističke rute Platak i Čavle

Biciklističke rute rivijere Crikvenica

Izvor:

https://croatia.hr/hr-hr/outdoor-i-aktivni-odmor/biciklizam/regija-kvarner