VODIČ ZA KUPNJU DJEČJI BICIKLI

Uvesti mladu generaciju u svijet bicikizma velika je radost, ali nosi i obavezu nabave njihovih bicikala prema određenim pravilima.

Tržište nudi ogromno mnoštvo dječjih bicikala među kojima rijetki pružaju više od atraktivnih boja ili sumnjivo niske cijene. Međutim, oni moraju otrpjeti ponekad agresivne dječje postupke i torture koje bicikli za odrasle ne poznaju. Pri svemu tome oni moraju biti jednostavni, pouzdani i iznad svega sigurni.

Razmislite o željama i potrebama vašeg djeteta i pokušajte zamislite sve nepodopštine koje će bicikl morati preživjeti kako biste vidjeli da će samo solidni primjerci izdržati i isplatiti se.

Donosimo kratku informaciju o stvarima na koje biste svakako morali obratiti pažnju pri kupnji bicikla, i kako biste odabrali pravi model za vaše dijete.

Koji model dječjeg bicikla je odgovarajući za moje dijete?

Najvažnija odluka koju morate donijeti pri izboru dječjeg bicikl je ona o njegovoj veličini. Djeca se teško nose sa prevelikim i preteškim biciklima koji bude nesigurnost i odvraćaju ih od vožnje, dapače, mogu razviti trajnu averziju prema tako korisnoj zabavi, a kasnije i sredstvu za prijevoz, rekreaciju ili sportskoj aktivnosti. Ne iskušavajte ovu činjenicu povodeći se za mišlju kako će dijete odrasti pa će upotrebni vijek bicikla biti duži. To dovodi dijete u rizik od odbacivanja bicikla, a u krajnjim slučajevima i do ozljeda.

Dječji bicikli manjih veličina većinom imaju okvire i vilice od čeličnih cijevi, iako je sve više onih sa aluminijskom osnovom, mahom onih za djecu koja dobivaju već drugi ili treći bicikl. Popularni su i oni najjednostavniji sa drvenim okvirom i bez pedala, tzv. guralice. Oni djeci otvaraju potpuno novi vid kretanja na najjednostavniji način i ne traže od njih da naučeni pokret koraka zamijene kružnim pokretima nogu. Također, njihova je prednost-kao i metalnih guralica-znatno manja težina od onih „pravih“ bicikala sa pedalama i svim ostalim, pa su lakši za igru, što je u najranijoj dobi pretežni oblik druženja sa bicikom. Iz istog razloga jako je važna boja i neki detalji koje je klinac zamislio kao svoj izbor. Dugogodišnje iskustvo nam jasno kazuje da djeca zavole bicikl kojeg sami odaberu, bar kada se radi o boji, košaricama, zvoncima, trubicama, ili nekim drugim detaljima. Komponente na prvom biciklu u životu jedva da imaju utjecaja na to druženje, pa je prepuštanje izbora budućem vlasniku tako olakšano.

Dječji modeli: analiza

Iako se na dječjim modelima veličina bicikla može dotjerati podešavanjem visine sjedala i volana, ipak je osnovna odrednica za usklađenje sa veličinom djeteta – veličina kotača. Donosimo pregled tako razvrstanih bicikala, a ako je vaše dijete nadprosječno visoko ili sitno za svoju dob, naravno da ćete odstupiti od ovih uputa.

2-5 godina: 12”-14” kotači ili guralice

To su prvi bicikli u životu djeteta, sa mogućnostima korištenja između druge i pete godine. Ponavljamo da je to procjenjena dob i odstupanja su svakako moguća. Preporuka za bicikl u toj dobi ide u smjeru nabave guralice iz već navedenih razloga kojima možemo dodati znatan doprinos razvoju motorike i samopouzdanja na primjeren način.

Ako prvi bicikl dijete dobiva iza treće godine, korištenje bicikla sa pedalama, kočnicama i pomoćnim kotačima je sasvim primjereno uz uvjet da spada u grupu najmanih bicikala.

Ako želite bicikl koji će trajati u dobrom stanju duže vrijeme kako bi ga naslijedilo mlađe dijete ili ga namjeravate pokloniti nakon nekog vremena, neka bude sa što manje plastičnih dijelova, trebao bi imati solidne kotače sa gumama i zračnicama te kugličnim ležajevima u glavčinama i na pogonskoj osovini. Obavezno kupite model koji  ima lanac i lančanike zatvorene u plastičnoj zaštiti kako u igri dijete nebi bilo u opasnosti od ozljeda na oštrim metalnim dijelovima pogona. Rukohvati na volani svakako moraju imati proširenje oblih rubova na vanjskim stranama iz istog razloga.

4-6 godina: 16” kotači

Ova veličina bicikala namjenjena je djeci u dobi od četiri do šest godina, i vrlo vjerojatno će bit drugi bicikl u životu. Gotovo svi modeli u toj veličini isporučuju se sa pomoćnim kotačima, no oni se jednostavno mogu i skinuti kada postanu višak. Savjetujemo da ne forsirate skidanje pomoćnih kotača već da pričekate da mali biciklisti sami to zatraže. Tako nećete dovesti u iskušenje njihovo samopouzdanje i sigurnost u vožnji.

Među bicikima te veličine već se nađe i modela koji imaju namjeru oponašati bicikle za odrasle, posebice sa velikim presjecima cijevi ili suspenzijama koje dodaju ogromnu težinu. Pokušajte izbjeći tako „atraktivne“ modele koji bi vašem klincu mogli zapeti za oko: tako ukrašen bicikli teški su kao i vaše dijete, pa će kraj svog života dočekati nevoženi u garaži ili podrumu.  

Većina tih biciklića nema brzine, a posebnu pažnju posvetite veličini ručica kočnica koje djeca moraju dosezati bez grča, uz dovoljno malu silu pritiska kako bi ih u potrebnom trenutku mogli i pritisnuti.

Na kraju, uvjerite se da su poluge pedala primjerene duljine: u pravilu one bi trebale imati duljinu od jedne petine unutarnje duljine noge djeteta, znači od 90 do 110mm.  

6-10 godina: 18“-20” kotači

Djeca u dobi između šest i deset godina već su iskusni vozači bicikla. Dečki gledaju bicikle sa brzinama i bicikle koji izgledom podsjećaju na tatin bicikl. Primjereni bicikli imaju u pravilu stražnji mjenjač sa pet do sedam brzina i to je najvažniji detalj u približavanju biciklima za odrasle. Ipak, treba zapamtiti da je jednostavnost u spomenutoj dobi osnova dogotrajnosti.

Kao i na manjim biciklima, i na ovima su dodaci u vidu stražnjih suspenzija i glomaznih okvira opterećenje koje će samo otežati vožnju i smanjiti zabavu, a biti uzrokom učestalih pritužbi i održavanja. Obični, kruti bicikli biti će povoljniji, sa boljim voznim osobinama, sigurniji i zahtijevati će manje održavanja. Stoga, mnogi roditelji odluče se za praktičan i robustan BMX.

24” – 26“

Djeca starija od deset godina često su djeca samo po dobi dok su tjelesno odrasli. Njima služe bicikli sa kotačima između 24“ i 26“ koji imaju raspon okvira početno sa 13“ visine pa do okvira za odrasle. U toj dobi izbor bicikala za takav uzrast je u praksi potpuno uklopljen u ponudu odraslih. Govorimo o veličinama, dok se u konfiguracijama od njih očekuje da budu složeni po recepturi za odrasle, ali često – i opravdano – u nižim kvalitativnim, odnosno cjenovnim razredima.

Iako je ova tema određena kao zbir uputa za izbor bicikala, kada govorimo o dječjim modelima ove, posljednje veličine,svakako moramo spomenuti i osiguranje bicikala u mirovanju. Djeca su lakovjerna i naivno misle kako se uvijek kradu tuđi bicikli.

Zato bi svakako trebalo u trošak nabave bicikla uračunati i trošak odgovarajućeg lokota kako bi bicikl ostao parkiran ispred škole, na igralištu ili ispred trgovine na siguran način.

GODINE MINIMALNA VISINA DJETETA PREPORUČENA VELIČINA KOTAČA
2 + 88 cm Guralica 12″
3 + 98 cm 14″
4 + 104 cm 16″
5 + 112 cm 18″
6 +  120 cm 20″
8 + 127 cm 24″
10 + 140 cm 26″
Bikezone

Enjoy the ride. Za sve nedoumice i upite pri kupnji bicikla, nam se javite ili nas posjetite.

Imate pitanja?

Nazovite / pošaljite mail

J. Dalmatinca 19, Vinkovci
32100  HR

Tel/fax E-mail

© 2004 - 2023 Bike zone VK, HR