VODIČ ZA KUPNJU trekking bicikli

Trekking bicikli ujedinjuju brzinu cestovnih modela sa robusnošću brdskihbicikala pa su pogodni za svakodnevni gradski promet koliko i za vikend izlete kroz prirodu.

Ova grupa bicikala duguje svoju brzo rastuću popularnost podizanju svijesti o dobrobitima vožnje na biciklu. Kako za vaše zdravlje, tako za novčanik isto koliko i za očuvanje okoline, a sve bez žrtvovanja udobnosti ili praktičnosti.

Pri biranju trekking bicikla trebate znati da je grupa raznolika: od vrlo brzih sportskih cestovnih bicikala sa ravnim volanom do gradskih modela namjenjenih ugodnom osobnom prijevozu po svim vremenskim uvjetima i u svim okolnostima.

Ovaj tekst pomoći će vam da se u tom izboru snađete i odaberete model koji će najbolje zadovoljiti vaše potrebe u okvirima vaših sredstava.

Kakav trekking bicikl bicikl vam treba?

Izbor najboljeg modela za vas zavisi od liste potreba i želja o budućoj upotrebi i načinu vožnje. Ako želite biciklom podići kondiciju i osigurati fitness vježbe na svježem zraku, neki od lakših i bržih modela bez puno opreme biti će odgovor.

Tražite li rješenje za gradsku gužvu i uštede novca i vremena, model sa paketom opreme je nužan: od osvjetljenja, blatobrana, zvonca, nogara, bisaga i nosača tereta je ono što će vas zadovoljiti.

Imate li želju otići na duže putovanje za godišnji odmor ili višednevne izlete, naći ćete modele koji imaju atribut Touring, što znači da su podesni za duge boravke u sjedalu a bez puno održavanja i njege proći će tisuće kilometara.

Trekking grupa modela naslijedila je ime iz planinarske rekreacije u kojoj je trekking naziv za planinarenje bez posebnih vještina i specijalne opreme. Tako su trekking bicikli zapravo terenski opremljeni cestovni bicikli, i koliko to možda zvuči zbunjujuće i komplicirano, oni pružaju najveću upotrebljivost i najmanje su isključivi u mogućnostima. Ono što je među automobilima SUV, to je među biciklima trekking.

Uobičajene platforme u grupi trekking

Fitness bicikli – cestovni modeli sa ravnim volanom

Fitness konfiguracije su idealne za održanje kondicije, vikend vožnje okolicom ili brzu gradske relacije. Za razliku od svojih cestovnih predaka, vozaču daju udobnu opušteniju poziciju i znatno uspravniji položaj tijela, pa su dugotrajne vožnje na njima ugodnije, ali nešto sporije. K tome, uspravniji položaj tijela osigurava vozaču bolju preglednost u prometu, što je važno za snalaženje i sigurnost, a ravni volan jednostavniji dostup do ručica kočnica.

Aluminium frames combine stiffness and light weight, while some models will boast rigid carbon fibre forks to reduce vibrations. Such speedy city bikes often share components with the racer crowd – gearing is 24- or 27-speed with a triple front chainset the norm, plenty to tackle even the steepest of hills. 700c wheels and narrow tyres ensure on-street speed, but wider rims and clearance for bigger tyres delivers better commuting comfort and can allow for some light off-road excursions. Many feature lightweight road bike-style caliper brakes, but the popularity and performance advantages of disc brakes has seen them appear more and more on high-end hybrids.

Mahom aluminijski okviri spajaju malu težinu i krutost, dok neki modeli tome dodaju i mirnoću karbonske vilice. Prenosni omjeri tipično su cestovni, uz mogući ustupak lakšem uspinjanju uz veću kazetu na stražnjem kotaču. Kočnice su većinom hidraulički diskovi, a to je najbolje i najkomfornije rješenje.

Važno je znati da bi svi trekking okviri trebali imati montažna mjesta za dodatnu opremu kako biste na njih mogli po potrebi montirati blatobrane, nosač tereta ili drugu opremu po želji. Tako možete riješiti sezonsku potrebu za zaštitu od kiše i blata s ceste, ili osigurati mogućnost da na vožnju nosite rezervnu odjeću, vjetrovku i druge stvari.

Opremljeni trekking ili touring bicikli

To su trekking modeli koji na račun brzine nude praktičnost i udobnost. Često su potpuno opremljeni kako bi ispunili zadatak prijevoznog sredstva, a za udobnost brinu kraći okviri, ergonomski volani i posebice sjedala dizajnirana za uspravnu poziciju potrebnu za gradske prometnice. Vrlo često je naglasak na udobnosti ostvaren sa suspenzijskom vilicom.

Veličina kotača nije u definiciji gradskog trekking bicikla, pa njih ima na 26“ kotačima kao i na većima sa oznakom 700C, kada su gume širine od 35 do 42 mm, opet – za udobnost.

Trekking bicikli za žene

Kao i u drugim kategorijama bicikala, ženski primjerci su prilagođeni oblikom i krojem okvira, sjedalima i ponekad oblikom volana. To je potrebno kako bi žene koje imaju proporcionalno duže noge u odnosu na muškarce, bile u udobnom položaju na biciklu, sa volanima koji odgovaraju manjoj širini ramena i sjedalima odgovarajućeg oblika i mekoće.  Iako se okvir na prvi pogled razlikuje po obliku, prave razlike zu zapravo u položenijem kutu vilice, kao i uspravnijom cijevi ispod sjedala kako bi se okvir skratio.

Bikezone

Enjoy the ride. Za sve nedoumice i upite pri kupnji bicikla, nam se javite ili nas posjetite.

Imate pitanja?

Nazovite / pošaljite mail

J. Dalmatinca 19, Vinkovci
32100  HR

Tel/fax E-mail

© 2004 - 2023 Bike zone VK, HR