VODIČ ZA KUPNJU SKLOPIVI BICIKLI

Imate problem sa prostorom za parkiranje bicikla? Voljeli biste ići biciklom na posao ali uz jedan dio puta koji bi obavili tramvajem ili busom? Voljeli biste uzeti bicikl kad ste na putu autobusom ili avionom?

Sklopivi bicikl je rješenje vaših problema…

Oni su postali lagani i jednostavni za rukovanje, a vožnja na njima je poput vožnje na „velikom“ biciklu. Pročitajte kako možete naći model koji će vam olakšati svakodnevna kretanja gradom, u gužvama i bez gubljenja vremena kojeg nikad nemamo dovoljno.

Kakav model vama odgovara?

Mali kotači

Obzirom da je smisao ovih modela bicikla mala dimenzija u sklopivom stanju kako bi bicikl stao u automobil uz putnike i ostao neprimjećen, ili kako biste ga mogli unijeti u javna prometala kao ručnu prtljagu, njegovi kotači su manji od onih na biciklima obične konstrukcije. Pa, iako su manji (u pravilu promjera 20“), vožnja na njima je brza kao i na velikim kotačima što rješava prijenos koji je njima prilagođen. Druga osobina većine sklopivih modela je osposobljenost za promet. Iako mali, oni su opremljeni nosačima tereta, blatobranima i svim onim što vam treba za sigurno i ugodno kretanje gradom.

Sklopivi bicikli: analiza

Način smanjenja bicikla u sklopivom stanju je preklapanje bicikl po dužini. Da biste ga mogli tako skratiti, okvir bicikla ima na nekom mjestu na okviru šarke koje su izvedene tako da pružaju sigurnost od slučajnog otvaranja, što je vrlo važno za sigurnost upotrebe. Isto pravilo primjenjuje se na svim mjestima sklapanja, a to su centralna cijev volana i pedale.

Vozačka pozicija je u pravilu uspravna što je odlično obzirom da je osnovna namjena tih bicikala gradski prijevoz u kojem su relacije relativno kratke a opažanje je od velike važnosti. Visina vozača gotovo da nije problem, jer dužina cijevi sjedala i visina volana osigurati će udobnu poziciju vozačima sve do 190 cm visine, a oni viši će se osjećati ponešto skučeno.

Materijali korišteni u izradi sklopivih bicikala su poznati aluminij, i više nego u drugim kategorijama bicikala – čelik. Obzirom na namjenu i male dimezije okvira, malo povećanje težine čeličnog okvira dati će mirniju vožnju i povoljniju cijenu bicikla.  

Komponente na sklopivim biciklima često su niže klase u odnosu na sportske i rekreativne modele jer je pretpostavljena upotreba u gradskoj vožnji tehnički manje zahtjevna, a težina nije kategorija koja ima osjetnu vrijednost. Iznimka su kočnice koje su na jednostavnijim modelima kaliperske, a imate li u planu svakodnevne vožnje tokom godine, preporuka je za kupnju modela koji ima V kočnice poznate sa brdskih bicikala.

Modeli za povremenu upotrebu ili kraće relacije (popularni Pony) imaju jednostavan prijenos bez mjenjača, dok univerzalniji modeli mogu biti opremljeni sa stražnjim mjenjačem i standardnih 6 brzina.

Prije kupnje utvrdite:

  • Je li bicikl dovoljno lagan da ga nosite jednom rukom
  • Možete li ga sklopiti i rasklopiti bez alata
  • Je li u sklopljenom stanju povoljnih dimenzija za prostor u kojem ćete ga čuvati ili prenositi
Bikezone

Enjoy the ride. Za sve nedoumice i upite pri kupnji bicikla, nam se javite ili nas posjetite.

Imate pitanja?

Nazovite / pošaljite mail

J. Dalmatinca 19, Vinkovci
32100  HR

Tel/fax E-mail

© 2004 - 2024 Bike zone VK, HR